Борисов и Ердоган заедно на откриването на Желязната църква в Истанбул, може би и Путин

Борисов и Ердоган заедно на откриването на Желязната църква в Истанбул, може би и Путин
Борисов и Ердоган заедно на откриването на Желязната църква в Истанбул, може би и Путин / БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов ще присъства на официалната церемония за откриването на реставрирания храм „Св. Стефан“ в Истанбул заедно с президента Реджеп Ердоган, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Това съобщи турският държавен глава днес в словото си пред Търговската камара без да уточнява датата. Но вчера в телефонен разговор със София по негова идея той е уведомил Борисов за насроченото за 7 януари 2018 г. откриване и са постигнали съгласие да бъдат заедно.

Според информация от източници в президентството в Анкара, Ердоган и Борисов ще обсъдят двустранните отношения, както и ускоряването на преговорния процес на Анкара за присъединяването й към ЕС по време на българското европредседателство.

„В скоро време заедно с българския министър-председател тържествено ще открием Желязната църква в Истанбул. Ние възродихме тази църква. И не казахме „дай парите, че тогава да я реставрираме“, не, ние ги дадохме. Така даваме пари за реставрацията на всички културно-исторически обекти на Балканите“, заяви в речта си днес Ердоган.

Борисов и Ердоган заедно на откриването на Желязната църква в Истанбул, може би и Путин
Борисов и Ердоган заедно на откриването на Желязната църква в Истанбул, може би и Путин / БГНЕС

Българският православен храм „Св.Стефан“, разположен на залива Златния рог и известен като единственият в света, построен от желязо, след броени дни ще възвърне някогашното си величие и това ще стане след 7 години реставрационни дейности. Ремонтите започнаха през 2011 г. с 90% ангажимент, поет от Истанбулската Голяма община, а турската държава отпусна финансиране в размер на 16 млн.турски лири, българското участие е 1 млн. лири, заяви Васил Лиазе, който от около 15 г. ръководи българските православни църкви в Турция. Според него Анкара и София са постигнали съгласие срещу реставрацията на „Св.Стефан“ с парите на турската държава България да се ангажира с тази на Джумая джамия в центъра на Пловдив. Лиазе отбеляза, че при разговора му с Ердоган той незабавно е разпоредил старта на реставрацията на Желязната църква, а представители на Истанбулската Голяма община всяка седмица са инспектирали хода на дейностите. В същото време премиерът Бойко Борисов и директорът по вероизповеданията в София Емил Велинов са оказвали голямо съдействие.

Васил Лиазе подчерта, че Желязната църква е паметник от изключително важно значение за българите в Турция и за България. Строителството на този храм е започнало през 1891 г. с позволението на султан Абдулхамид Втори. Използвани са 500 тона стомана, като частите са изливани във Виена и транспортирани по Дунава до Истанбул. През 1898 г. църквата е отворена със зрелищна церемония, за да покаже пробуждането на българското културно и религиозно съзнание, допълни Лиазе.

За откриването на 7 януари догодина в Истанбул от България ще пристигнат и външният министър Екатерина Захариева, бившият министър на културата Вежди Рашидов, българският патриарх Неофит, както и Вселенският патриарх Вартоломей, и около 1 000 официални гости от двете страни. Източници от канцеларията на президента Ердоган съобщиха, че за церемонията е поканен и руският държавен глава Владимир Путин, който заявил, че ако програмата му позволява, непременно ще се включи. /БГНЕС