Изложба в Националната библиотека показва „Европа в старите карти”

“Европа в старите карти” обхваща периода от XIII до XIX век.
“Европа в старите карти” обхваща периода от XIII до XIX век. / БГНЕС

“Европа в старите карти” представя изложба в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ), предаде репортер на БГНЕС.

Изложбата е с експонати от ценното дарение на инж. Любен Божков. Богатата му лична колекция постъпва в НБКМ по негова воля през 1953 г. и дава основата на днешната им самостоятелна библиотечна сбирка от картографски издания. Най-интересните сред тях илюстрират календара на Библиотеката за 2018 г., а сега са акцент в предстоящата изложба.

Създаването на календара породи идеята, той да бъде представен в една изложба, отбеляза директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова. Изложбата е първата за 2018 г. „Днешната изложба е само началото на всичко, което предстои да се случи през 2018 г. и то е подчинено на знака свързан с отбелязване на 140-годишнина от създаването на Националната библиотека на България”, каза още тя. На 10 декември 1878 г. е взето решение за създаване на национална библиотека в новоосвободена България. Всеки месец до края на годината се очаква да бъде посветен на различните колекции и направления в НБКМ.

През далечната 1953 г. инж. Любен Божков дарява своята колекция от географски карти на тогавашната Народна библиотека. Днес, 65 години по-късно, с откриването на изложбата “Европа в старите карти” си припомняме и отдаваме почит към неговата личност и дарителско дело, подчерта по време на откриването Юлия Карадачка, която е главен библиограф в Националната библиотека. Тя е един от авторите на тази изложба.

Доц. д-р Красимира Александрова, директор на НБКМ.
Доц. д-р Красимира Александрова, директор на НБКМ. / БГНЕС

“Европа в старите карти” обхваща периода от XIII до XIX век. Географските карти са изработени в ателиета в Амстердам, Антверпен, Аугсбург, Рим, Щутгарт. Създателите им са сред най-добрите европейски картографи и гравьори на своето време. От откриването й тази вечер до 4 февруари в Националната ни библиотека могат да разгледат 10 копия и 12 оригинални експоната. Всички те отразяват исторически, политически и икономически процеси, протичали през вековете в Европа, на Балканския полуостров и по българските земи.

Тук може да се види интересна карта на България и балканските страни веднага след подписването на Берлинския договор, за която много високо се е изказал и самият Бисмарк. Тя е от 1878, разказа Юлия Карадачка. Разказът в изложбата върви в две линии – едната е за житейския път и обществена дейност на инж. Любен Божков, който е дарител на библиотеката. Другият разказ е този на старите географски карти и наистина може да се проследи как се е развило картографското изкуство в Европа.

“Европа в старите карти” е съвместен проект на НБКМ и Фондация „Пчелен кошер”.
“Европа в старите карти” е съвместен проект на НБКМ и Фондация „Пчелен кошер”. / БГНЕС

Така изложбата не само представя промените в картата на Стария континент, но и разкрива подробности за личността и делото на инж. Любен Божков като изтъкнат учен, общественик и меценат. Чрез експонираните лични вещи, снимки и публикации се проследяват най-важните моменти от неговия живот. За първи път се показват снимки от семейния албум на фамилия Божкови, благодарственото писмо от цар Фердинанд по повод книгата „Съобщителните средства на България” от инж. Божков, измервателен инструмент нониус и термохигрограф, с които той си е служил, както и оригинални негови шаржове, дело на приятели художници като Александър Божинов и Константин Щъркелов. В експозицията са и две репродукции на творби от Александър Добринов, свързани с дейността на Любен Божков като председател и гуверньор на Ротари клуб-България.

“Европа в старите карти” е съвместен проект на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий ” и Фондация „Пчелен кошер” със специалното съдействие на внука на дарителя, Любен Божков, и на Цвятко Кадийски, Ротари клуб-София. Управителят на неправителствената организация "Пчелен кошер" Иван Сариев е много щастлив, че Националната библиотека прави този жест към един действително достоен българин и голям дарител. /БГНЕС