Надзирателите от София: От тук нататък за нас е въпрос на чест

Работещите в затвори и техните колеги, охраняващи съдебните сгради rp.spfnd kd m,fjeij m,eo Icoe/kdjd md.djd l Ifbrs
Работещите в затвори и техните колеги, охраняващи съдебните сгради rp.spfnd kd m,fjeij m,eo Icoe/kdjd md.djd l Ifbrs / БГНЕС

„От тук нататък за нас е въпрос на чест !!!“, „Само едно е сигурно в сектор „Сигурност“ – несигурността…“, „До кога европейските ценности и норми ще бъдат само на хартия“, са част от плакатите, които носят надзирателите и служителите на Служебна охрана пред Съдебната палата в София, предаде репортер на БГНЕС.

Работещите в българските затвори и техните колеги, охраняващи съдебните сгради и магистратите в България, продължават протестната си кампания под надслов „Европа и за нас“. Протестните мероприятия са насочени срещу лошите условия на труд в българските затвори, ниските заплати в двете дирекции (350 евро) и критичното съотношение между надзиратели и лишени от свобода (1:100). Исканията им основно в три направления сред тях и за изравняване заплащането между тях и колегите им от МВР. Един надзирател към момента получава между 700 и 800 лв. в зависимост от прослуженото време, което има, каза Ивайло Григоров от Синдикат на Служителите в Затворите в България.

Протестите са за изравняване на трудовите възнаграждения с останалите ведомства в сектора за сигурност, са и за подобряване на условията на труд и актуализиране на щата на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана". Днес пред съдебните палати в големите областни градове излизат на протест надзиратели и съдебни охранители от 22 града. В протестите се очаква да се включат надзиратели от София, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Смолян, Враца, Пазарджик, Русе, Видин, Кюстендил, Благоевград, Шумен, Перник, Плевен, Ловеч, Монтана, Стара Загора, Благоевград.

Основното искане на протестиращите, дошли в ранната утрин пред Съдебната палата в София, са достойни трудови възнаграждения и изравняване на заплатите в сектор „Сигурност“. Протестиращите надзиратели призоваха приятели и колеги на събрание на открито между двата лъва пред Съдебната палата. Темата на събранието е „Изпълнение на поетите празни обещания“. Като символ на тези обещания те пуснаха балони в небето над Съдебната палата. "По време на срещите с ръководството на Министерството на правосъдието ни бяха давани едни празни обещания, които мисля че се превъплатиха в тези балони, които са пълни с хелий. Всяко едно празно обещание е много леко и балонът се издига нагоре", обясни Красимир Бекяров зам.-председател на Синдикат „Охрана”.

„Протестът ще продължи докато исканията ни не бъдат изпълнени“, заканиха се участници в протеста. /БГНЕС