Родители на протест срещу агресията в детски градини и ясли

Родители на протест срещу агресията в детски градини и ясли
Родители на протест срещу агресията в детски градини и ясли / БГНЕС

Родители от Бургас, Варна, Пазарджик и Плевен излизат на протести срещу агресията и насилие в детските градини и ясли.

Протестите са в подкрепа на гражданската инициатива, която бе внесена в Народното събрание с искане за мандатност на директорите и началниците на РУО, видеонаблюдение във всички помещения на ясли, градини и училища. Също така предложенията, внесени в Народното събрание включват увеличаване заплащане на учителите, намаляване броя на деца в групите, ранно пенсиониране на всички, които работят с деца и др.

Преди седмица се появи пореден запис от скрита камера, запечатал кадри с такова насилие в детска градина "Брезичка" в морския град. Така за пореден път беше поставен въпросът за поставянето на камери, които да следят действията на учителите и техните помощници.

Протестите не са срещу учителите, заявяват от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Днес протестите започват в Бургас, а в неделя ще се проведат във Варна, Пазарджик и Плевен. Организаторите на демонстрацията заявяват, че въпреки прогнозираното лошо време протестите ще бъдат проведени, „за да покажем, че сме готови да се борим за по-доброто бъдеще на нашите деца. Те ще бъдат проведени пред сградите на общинските администрации, но не са насочени срещу общините, по-скоро се надяваме да получим подкрепа от всяка една община”, казват те. /БГНЕС