Изчезващите професии

Изчезващите професии
Изчезващите професии / БГНЕС

В нашето съвремие безспорно има изчезнали, редки и съвсем нови професии, възникнали според нуждите на обществото. В държавния архив се пазят забележителни професии, практикувани у нас в края на 19 и началото на 20 век, които вече са в историята. Като сарачите, които са подготвяли самари и седла за коне, като налбантите или казано по друг начин подковачите на коне, или като коларите, смятани за престижни занаятчии за времето си. Днес броят на занаятите е редуциран до 57 на брой.

Сред редките професии са и тези на корабостроителите и соларите, разказва кореспондентът на БГНЕС от Бургас.

„При нас специално в Закона за занаятите 2011-та година бяха застъпени 129 занаята в девет групи. Като една част от тях бяха свързани с обработка на метали, друга част с обработка на дърво, стъкло, и т.н., строителни и довършителни дейности. Като последната девета група бе народни традиционни художествени занаяти. През 2011 г. законът претърпя много сериозни промени и всички тези дейности, свързани с техника, с поддръжка на автомобили, на битова климатична техника, на уреди - всичко това отпадна”, коментира Мая Казанджиева, председател на занаятчийската камара в Бургас.

Все още в страната могат да бъдат открити няколко потомствени ковачи. Грънчарите пък вече са само учители на стария занаят. Изчезват майсторите кожухари и шивачи, изчезват и ваксаджиите. Изчезнаха и работилничките за поправка на чадъри. Макар и малко, все още по селата се намират възрастни кошничари, намират се и хора, практикуващи калайджийство.

Сред редките професии е тази на корабостроителите. Единственият у нас потомствен корабостроител е в Созопол. Занаятът е заменен от корабостроителни заводи и модерна техника за корабоплаването.

Още по-рядка е професията на соларя. Единственият у нас солар пък се намира в Поморие, където вече е само туристическа атракция край Музея на солта. Добиването на „бяло злато” в древно Анхиало днес е заменено от машини в солниците.

„Леенето на камбани, леярството също, един единствен човек в България има такъв сертификат и може с такова майсторско свидетелство да излива камбани, но все по-малко е приложението на този занаят. Звънчарството по същия начин”, каза още председателят на занаятчийската камара в Бургас Мая Казанджиева.

Единствен представител на професията управител на остров у нас е този на ръководителя на остров Света Анастасия, превърнат в туристическа забележителност.

Сред новите професии безспорно са тази на маркетинг служителите, тези на пиар и връзки с обществеността, както и професията мис и плеймейт. Последен писък в еволюцията при професиите е роботизирането. /БГНЕС