Единственият начин да започнеш да говориш английски, е да започнеш да говориш английски

Анна и Благовест са съоснователите на Английски разговорен клуб
Анна и Благовест са съоснователите на Английски разговорен клуб / БГНЕС

Единственият начин да започнеш да говориш английски, е да започнеш да говориш английски. Именно в тази сентенция се състои мотото на първия у нас Английски разговорен клуб.

Анна и Благовест са двамата съоснователи на клуба, като Анна е отговорна за учебния процес, а Благовест за бизнес развитието и маркетинга на клуба. Той е юрист по професия и в момента участва в различни проекти. Тя е от Москва и работи в сферата на финансите. В България е от две години, като от 10 години идва на почивка на море у нас и през една от тези почивки се запознава със съпруга си Благовест. Така освен партньори в бизнес начинанията, те стават и партньори в живота.

Целта на клуба е да се разчупи традиционният модел за чуждоезиково обучение, включващ курсове, училище и уроци по интернет. Обикновено, когато хората учат език, най-трудно е да започнат да говорят. Може да учиш език 5-10 години, да превеждаш, да учиш граматика, но когато се окажеш в езикова среда, различна от твоята, се появява психологична бариера и се притесняваш много от говорене. Единственият начин да преодолееш тази бариера е да говориш. „Решихме да създадем такъв клуб, където хората в неформална и приятелска атмосфера могат да преодолеят тази бариера, и да започнат да говорят английски“, поясни Анна.

Срещите на клуба се състоят вечер, веднъж седмично за 2 часа като има предварително определена тема. Темите са всякакви например – бъдеще, мотивация или мъже и жени. Анна, която води процеса, подготвя различни занимания за хората, за да могат да говорят абсолютно всички участници.

Хубавата част е, че не се получава така, че само по-уверените и с по-високо ниво на езика да говорят, а другите не. Занятията се подбират така, че всички да говорят еднакво. Има упражнения по двойки или в група, обсъждания, в които всички участват заедно, както и дебати или настолни игри на английски.

Все пак, за да бъде полезно за участниците, те трябва да бъдат горе-долу на едно и също ниво на владеене на английски. Обикновено в срещите посещават хора с ниво от B1 до C1. Ако някой е на по-ниско ниво ще му бъде трудно, няма да разбира и няма да му бъде много полезно. За начинаещи се провеждат срещи веднъж месечно, чиято цел е по-скоро да се увеличи запаса от нови думи.

Срещите се оказват притегателни за широк спектър от хора – от фармацевти, журналисти, инструктори по йога, юристи до финансисти. От 14 до 60-годишни посещават клуба, като средната възраст е между 25 и 35 години. „Повечето хора нямат възможност да практикуват английски. Учили са го преди в училище или са посещавали курсове, но в момента не го използват, а езикът, когато не се използва се забравя много бързо, за съжаление. Идват просто, за да не го забравят, да го практикуват. Има хора, които искат да сменят работата си и да подобрят английския си, защото за нова работа им трябва по-високо ниво на езика“, посочи Анна. Ако тя вижда, че някой не се справя добре, му казва да пробва среща за начинаещи.

Анна е убедена, че клубът помага на хората, но всичко зависи от самия човек. „Ако иска да научи ще научи. Имаме хора, които ни посещават редовно, всяка седмица в продължение на няколко месеца и ми е много приятно да видя, че те наистина имат прогрес. Хората се разчупват и преодоляват тази бариера“, допълни тя.

Според нея една от най-честите грешки, която води до неуспех, е, че хората мислят, че трябва да стигнат определено ниво на владеене на граматика и да знаят определен брой думи преди да започнат да говорят. „Не е така, защото реално човек може да говори от първия ден. В началото просто ще говори на по-прости теми - за себе си и семейството си. Не е задължително веднага да говориш за философия, политика или икономика. Хората просто не разбират, че ако искат да говорят, трябва да говорят. Мотото на нашия Английски разговорен клуб е, че единственият начин да започнеш да говориш английски, е да започнеш да говориш английски. Ако искате да се разчупите, да говорите, вие просто трябва да говорите“, заяви Анна.

Тя е категорична, че английският е само отговорност на учещия го и никой няма да може да му помогне, ако той сам не го иска. „Важно е човек сам да има желание да научи езика, защото тогава няма какво да го спре. Трябва задължително да разбирате за какво искате да научите английски, за какво ще го използвате – за работа, при пътуване да си поръчате кафе или да четете професионална литература. Трябва да си поставите цел и да се движите към нея“, смята Анна.

Тя е на мнение, че е важно всеки ден да отделяте време за учене, макар и по 15 минути. В момента, в който спрете да учите английски, започвате да го забравяте. Да учите по малко всеки ден е много по-добре, отколкото да учите по три часа веднъж седмично. Нейният съвет е да слушаме радио, да гледаме телевизия, да прочетем статия на английски или да започнем свой блог. Човек може да се учи дори, гледайки смешни видеа, не е нужно да чете скучни граматики, вярва Анна.

Тя смята, че хората много често си измислят някакви причини да не учат английски, които всъщност са абсолютна глупост, като например – прекалено стар съм, за да уча език (макар че съм едва на 30), много е трудно, изисква страшно много време или супер много пари. „Езикът не е предмет, който учите. Това не е математика или физика, езикът е език. Той е нещо живо, нещо, с което хората живеят, решават проблеми, общуват, обичат. Опитайте да учите език по естествен начин използвайте автентични материали – четете книги, гледайте филми. По този начин ще заобичате самия език и ще бъде много по-лесно да го заобичате“, съветва още Анна.

Оказва се, че в световен мащаб идеята за подобни разговорни клубове не е нова. „В Москва има доста такива клубове. Когато дойдох в България реших да проверя дали има такъв клуб и тук. Малко беше странно, когато написах в Google и не излезе информация за нищо редовно. Тъй като знам английски от ранна детска възраст реших да започна такъв клуб в България, защото аз много обичам да уча езици. Самостоятелно научих български, в момента уча италиански и реших, че мога да помагам на хората и те да учат езици“, сподели Анна.

След като вече втора година клубът жъне успехи двамата с Благовест решават да разширят неговата дейност – от чисто разговорна до спецификите на бизнес комуникацията на английски.

Така те организират workshop-ове по бизнес комуникация на английски. Като форматът е офлайн и онлайн курсове за тези, които нямат възможност да посещават срещи на място. Правят и срещи по подготовка за интервю за работа на английски, курс по писане на бизнес писма, workshop за телефонни разговори на английски.

Провеждат и Business English Hub, което представлява онлайн и офлайн курсове по бизнес английски с цел подобряване на бизнес комуникацията на английски. Онлайн вариантът е по-удобен за хората, тъй като не трябва да се разкарват и да ходят на курсове, а учат в удобно за себе си време.

Според Ана всички тези умения по бизнес комуникация на английски са много важни, защото много хора работят в международни компании в България, които имат международни партньори и е много важно уменията ти по бизнес комуникация да бъдат на високо ниво, защото реално тези неща не се учат никъде.

Наскоро двамата пускат и 30-дневен интензивен онлайн курс, който се казва ултиматум. Казва се по този начин, защото, ако искаш да учиш английски – учи го сега, ако не искаш – забрави завинаги. „Единственият начин да научиш английски е да правиш по нещо всеки ден. Този курс представлява 30 урока, по един на ден и по едно креативно задание. За 30 дни покриваме основно граматиката за средно ниво на владеене на езика“, посочи още Анна.

От своя страна Благовест обясни, че най-вече новите хора в клуба идват по препоръка на вече посетили клуба. „Това може би е най-приятното и най-големият показател, че сме си свършили работата добре. Най-важното е личната мотивация на хората и желанието им да постигнат някакви резултати. Всичко си зависи изцяло от тях“, добави още той. /БГНЕС