Работодателите се отказаха от протеста на 28 февруари срещу далаверите в енергетиката

Работодатели проведоха втора среща при премиера Борисов
Работодатели проведоха втора среща при премиера Борисов / БГНЕС

АОБР отменя насрочения за 28 февруари т.г. национален протест срещу далаверите в енергетиката. Днес се проведе втора среща при министър-председателя по проблемите в сектора

В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев, съобщиха от работодателските организации.

Беше обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г. По време на срещата стана ясно, че са подготвени поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.

Излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата ще се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват по борсата.

Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи.

С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство.

Предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.

Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за АОБР да отмени планирания за 28 февруари т.г. национален протест. В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени. ГНЕС