Шефът на ВМА ще е първият генерал, когото представят в НС

Венцислав Мутафчийски
Венцислав Мутафчийски / БГНЕС

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски д.м.н. ще бъде първият, който ще бъде представен в парламентарната комисията по отбрана, след промените във военния закон, предаде репортер на БГНЕС.

Промените бяха направени миналата година и според тях офицерите, след удостояване с висше военно звание с указ на президента, се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание. Това се прави от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.

Часове преди заседанието на комисията, в Гербова зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще удостои Мутафчийски с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Със свой указ президентът назначава полковник Венцислав Мутафчийски на длъжността „Началник на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили на Република България“, като го удостоява с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Указът бе публикуван в Държавен вестник преди около седмица. Той е с № 27, издаден на 7 февруари 2018 г.

Венцислав Мутафчийски от 2013 г. до месец май 2017 г. е началник клиника по „Ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология”. От 2014 година - началник катедра „Хирургия” и заместник-началник на ВМА по диагностично-лечебната дейност. От месец май 2017 година е ВРИД Началник на ВМА. /БГНЕС