Студ сковава страната, сняг я затрупва

Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: Архив БГНЕС / БГНЕС

Рязка промяна в метеорологичната обстановка се очаква тази нощ – студ ще скове страната, а обилен снеговалеж ще я затрупа, предаде репортер на БГНЕС.

Обстановката ще бъде усложнена заради заради преминаване на средиземноморски циклон. Силен вятър ще навее на много места преспи, ще има виелици, ще засили усещането за сибирски студ. Синоптици предупреждават за втора степен опасност оранжев код за обилни снеговалежи, силен вятър и ниски температури. В две области – Кърджалийска и Смолянска предупреждението е от най-висока степен – червен код. Там се очаква снежната покривка да достигне до около 40-50 см, а вятърът да е с пориви 50-70 км/ч. Такава ще е скоростта на вятъра и в източните райони.

Очаква ни мразовит понеделник, без особен тренд между дневните и нощните температури. Сутрин живакът ще падне до минус 10 и минус - 15 градуса, на места и повече. Дневните стойности също ще са отрицателни. Валежите чувствително ще отслабнат във вторник, в повечето райони временно и ще спрат, но вечерта от югозапад отново ще завали. Вятърът също ще отслабне. В сряда ще превалява сняг, на повече места и повече като количество в югоизточната половина от страната. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и ще се усили, повече в Източна България.

От МВР съветват да не се предприемат пътувания в предстоящите дни, ако не се налага. От АПИ съобщават, че има опасност от образуване на преспи и ще бъдат затваряни участъци от републиканската пътна мрежа. /БГНЕС