Частично бедствено положение обявиха две общини в Русенско

Частично бедствено положение обявиха две общини в Русенско
Частично бедствено положение обявиха две общини в Русенско / БГНЕС

Тежко остава положението в Русенска област, а частично бедствено положение обявиха общините Сливо поле и Борово, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Пътищата от републиканската пътна мрежа за Разград и Силистра остават изцяло затворени. По направлението Русе-Бяла вече пътуват всички превозни средства, а заради ситуацията в Румъния от Бяла към Русе се пропускат само автомобили само до 12 тона. ГКПП „Дунав мост“ е отворен, но оттам могат да се движат само леки коли от и до Гюргево, тъй като пътят Гюргево-Букурещ е затворен.

Заради силните снегонавявания имаше доста закъсали автомобили, предимно по по-малките пътища. Наложило се е тази нощ пожарната да евакуира работници от военния завод „Дунарит“, чийто автобус е бил блокиран в снега. Около 20 души, пътували между селата Червена вода и Семерджиево, са настанени в едно от селските кметства. Закъсали в района са и две линейки.

Затворените пътища доведоха и до огромни колони от тирове, включително и в самия град. От общината поискаха спиране на движението на камионите към Русе, докато не се нормализира ситуацията на Дунав мост. Тировете ще бъдат спирани в районите на Велико Търново, Бяла и Стара Загора.

Без ток в областта е само село Ряхово в община Сливо поле, където е нарушено и водоснабдяването. Всички машини работят по отваряне на пътищата, особено към малките населени места, за да се осигури снабдяването с продукти от първа необходимост. При нужда ще се търси и съдействие на военните.

Голяма част от училищата, включително и в община Русе, са в дървена ваканция до 1 март. /БГНЕС