Награди за военномедицинския екип, завърнал се от мисия в Мали

16-тият военномедицински екип се завърна от Мали.

Ротацията идва седмица, след като техни колеги заминаха, за да подсигурят Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. Задачата на българските медици е да се грижат за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.

Българските лекари под пагон участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Завърналият се екип също се прибира с отлична оценка от командния състав по отношение на изпълнените задачи.

Военномедицинският екип бе посрещнат от началника на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който ги поздрави и им благодари за поредната успешна мисия.

Медицинските специалисти получиха награди от името на министъра на отбраната и от командващия Съвместното командване на силите.

Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други. /БГНЕС