Техническият паспорт на язовирна стена „Студена" ще бъде готов в началото на 2019 г.

ВиК дружествата с държавно участие в капитала, осъществяващи техническа експлоатация на язовирни стени и прилежащите им съоръжения, чиито принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството, отговарят за девет от язовирите на територията на страната - „Студена", „Христо Смирненски", „Среченска бара", „Боровица", „Камчия", „Ясна поляна", „Ново Паничарево", „Йовковци" и „Асеновец".

От тях на територията на област Перник се намира язовир „Студена". Това заявява регионалният министър Николай Нанков в отговор на въпрос на депутата Любомир Бонев от БСП за изготвяне на технически паспорти на язовирите, находящи се на територията на Пернишка област, предаде репортер на БГНЕС.

Седем от деветте изброени язовира - „Среченска бара", „Боровица", „Камчия", „Ясна поляна", „Ново Паничарево", „Йовковци" и „Асеновец" имат технически паспорти, изготвени през периода 2013 - 2014 г., в съответствие с разпоредбите на чл. 176а от Наредба № 5 от 28.12.2006 г. за техническите паспорти на строежите. Поради извършване на рехабилитация на яз. „Студена" и яз. „Христо Смирненски", техническите паспорти за двата язовира ще бъдат изготвени след приключване на строителните дейности.

Техническият паспорт на язовирна стена „Студена" и прилежащите й съоръжения ще бъде изготвен от строителния надзор на обект „Рехабилитация на язовир Студена", след приключване на строителните работи в началото на 2019 година, заявява министърът.

Той уточнява, че след завършване на рехабилитацията, в съответствие с чл. 176а от Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще бъде съставен технически паспорт на строежа, като в него ще се посочат и всички извършени реконструкции и преустройства, съответствието на характеристиките на строежа с изискванията на действащите нормативни актове и документи и необходимите мерки за тяхното подобряване, ако такива са необходими. Язовир „Студена", включително водохранилището му до най-високо водно ниво, прилежащите му съоръжения и събирателните деривации е включен в Приложение № 1 към чл. 13, ал. 1, т. 1 от ЗВ, с което е определен като комплексен и значим и представлява публична държавна собственост. В тази връзка отбелязвам, че изготвянето на техническия паспорт на язовир „Студена" ще стане в рамките на нормативно определения срок за техническите паспорти на строежите, се казва още в писмения отговор на министър Нанков. /БГНЕС