Двама българи и украинец са големите победители на фестивала "От винта!"

Двама българи и украинец са големите победите на фестивала "От винта!"
Двама българи и украинец са големите победите на фестивала "От винта!" / БГНЕС

Българите Антон Пулийски от „Дрон Арена”, Филип Панайотов от Техническия университет и украинският студент у нас Сергей Решетински получиха големите награди на тържествена церемония, с която завърши първият у нас Международен младежки фестивал за научно-техническо творчество „От винта!”, предаде репортер на БГНЕС.

Тримата ще бъдат изпратени да представят моделите си на разноски на руските организатори на фестивала на големи международни авиокосмически форуми в РФ. Антон Пулийски с дроновете си и Сергей Решетински с летящия си модел на Boeing 747 - на HeliRussia на 24-26 май т.г. в Москва, а Филип Панайотов със стенда си за измерване на тяга на самолетни и вертолетни витла - на световното изложение МАКС 2019 в гр. Жуковски, Московска област.

Фестивалът се проведе в Руския културно-информационен център/РКИЦ/ в София под патронажа на президента Румен Радев. Наградите бяха връчени от ръководителя на фестивала Виктория Соболева, от първия български космонавт Георги Иванов, от представителя на президентската институция, съветника по отбрана и сигурност Илия Милушев и другите официални лица.

Наградите бяха връчени и от първия български космонавт Георги Иванов
Наградите бяха връчени и от първия български космонавт Георги Иванов / БГНЕС

Още осем групови и индивидуални участници бяха отличени от „Авиационно-космически форум-България” и получиха като награда дронове - това са българските ученици от клуб QUERTY - Разград за специализираната LEGO машина и LEGO принтер, с ръководител Венелин Николов, младите специалисти от Мусала Софт, учениците от Фондация „Университет за деца – София”, техническите таланти от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” от Варна за проект на ракетата „Одесос 1”, руските финалисти Азнив Смбатян от МАИ за Мастер класа „Схема на макетна платка с използване на Arduino”, Иван Семенюк, Анна Солодихина, Владислав Плотников - за проекта „Айсберг”, Татяна Карпова – за Copter Express и др.

Членът на журито, българският пилот Николай Калайджиев награди с полет младия изобретател Явор Христов за модела му TwinRay Solar Aircraft.

Всички останали участници получиха специален диплом от организаторите.

През трите дни на фестивала над 2000 души посетиха изложението с модели на самолети, дронове, роботи и специализирана техника и над 40-те съпътстващи прояви.

Пилотът Николай Калайджиев награди с полет младия изобретател Явор Христов
Пилотът Николай Калайджиев награди с полет младия изобретател Явор Христов / БГНЕС

„Мисля, че с този международен фестивал се възроди научно-техническото творчество на младежта, което повече от 30 години беше прекъснато. И това има огромно значение за участниците и посетителите на форума. За съжаление, той продължи само три дни, но дори и повече време да имаше тук, в РКИЦ, щеше да бъде винаги пълно с хора”, сподели пред БГНЕС първият ни космонавт Георги Иванов. Следващата година се навършват 40 години от неговия полет и той не само не е загубил надежда, че страната ни отново ще изпрати човек в Космоса, но и се старае с всички сили това да стане реалност.

Особено окуражена от провеждането на „От винта!” в София бе неговият ръководител Виктория Соболева. „Много съм доволна от нивото на фестивала. Тук бяхме посрещнати топло, дойдоха толкова много хора - родители с деца, ученици, студенти, млади и по-възрастни хора. Мнозина от тях бяха не просто посетители, а взеха участие в нашите майсторски класове, посещаваха лекциите ни и прожекциите на документални филми”, призна тя.

На тържествената церемония се състоя и премиерата на българския научно-популярен филм на Цветан Паров и Давид Вълков „Космосът”. /БГНЕС