Йоурова: Истанбулската конвенция не принуждава държавите да приемат еднополови бракове

Според Йоурова конвенцията е много практически ориентирана.
Според Йоурова конвенцията е много практически ориентирана. / БГНЕС

Истанбулската конвенция не принуждава държавите членки да я приемат и не принуждава държавите да приемат браковете между лица от един и същи пол, което беше в центъра на дебата в България и други държави членки. В това увери европейският комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова, предаде репортер на БГНЕС.

Йоурова проведе дискусия с граждани на тема „Насилието над жените: отговорът на ЕС“.

Мислих, че може би трябва да дойда отново в България и да се разбере защо подходът на много хора от вашата страна е толкова критичен към Истанбулската конвенция, призна еврокомисарят.

Според нея конвенцията е много практически ориентирана. „Това е много ясно законодателство, което е насочено към насилието. Във всички държави членки на ЕС жените в една или друга степен са били обект на насилие и нещата не са се променили много през последните години. Трябва да съчетаем различни мерки как да намалим това насилие, как да се помогне на жените и децата в семействата. Имаме законодателство, имаме и много други мерки, които могат да ни помогнат днес“, коментира Вера Йоурова.

Тя бе категорична, че не трябва да има насилие към жените. „Все още част от обществата ни смятат, че това е едва ли не нещо нормално и, че е нещо, което трябва да се толерира. Затова няма и активни действия срещу него. Всеки път, когато говоря с мъже винаги си мисля и за този проблем-насилието срещу жените. Аз съм убедена, че за мъжете е важно да си представят следното-какво ще стане, ако това насилие е упражнено срещу техните дъщери. Нито един от мъжете, с които съм говорила не желае дъщеря му да е обект на насилие“, подчерта еврокомисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете.

Ние не желаем това насилие да продължава. Има много жестоки данни в това отношение, заяви Вера Йоурова.

От друга страна тя заяви, че ЕК не оказва натиск върху никоя държава, а съвсем честно се опитва да убеди държавите да ратифицират Истанбулската конвенция. „Дълбоко в сърцето си вярвам, че тя може да промени състоянието на жените или децата, застрашени от домашно насили. Не става дума за натиск, а за аргументи и обяснения, които предлагаме на хората“, заяви еврокомисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете.

Според Йоурова славянските държави не правим разграничение между полова идентичност и сексуална ориентация. „Джендърът е конструкция, която е определена допълнително като полова идентичност. В своята работа много стриктно разграничавам полова и сексуална ориентация. Може би в някои случаи е имало погрешен превод на това, което правя“, посочи тя.

Йоурова изтъкна отново, че целта на конвенцията е да елиминира насилието над жените и децата във всичките му форми. „Зависи от държавите членки дали ще ратифицират Истанбулската конвенция. Мерките, които ще бъдат взети независимо дали са законодателни или не, които ще предотвратят насилието срещу жени и деца зависи изцяло от държавата членка“, каза още тя./БГНЕС