България почете празника на буквите

България почете празника на буквите и знанието, на просветата и културата
България почете празника на буквите и знанието, на просветата и културата / БГНЕС

Събрали сме да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата. Повече от век на тази дата споменаваме Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент Охридски, първите ни книжовници, които почитаме като светци. Цитираме Паисий, Вазов, Михайловски. Ще го направим и днес.

Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържествената церемония по честване на 24 май пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, предаде репортер на БГНЕС.

„Но ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. А това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни”, каза държавният глава пред събралите се граждани и гости на столицата, събрали се да почетат празника.

„Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото”, призова президентът и изведе на преден план нуждата от знание.

„По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис: нашият език. Тази реч „омайна и сладка“, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината”, заключи Радев.

По-рано държавният глава и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поведоха шествието, което започна от сградата на президентството на „Дондуков” 2 и достигна до Националната библиотека, където церемонията започна с тържествен водосвет, отслужен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим. В отбелязването на празника се включиха много представители на академичната общност, народни представители и представители на различни политически партии.

По време на церемонията бе прочетено и специално обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. „Нека внимаваме над себе си и над собствената си идентичност, и не допускаме да се влияем лесно от бързопреходните и съмнителни ценности на този век, но да стоим здраво в православната си християнска вяра и да пазим като най-свято и скъпо наше наследство завещаната ни от светите равноапостолни братя Константин-Кирил и Методий и от всички техни верни ученици и последователи наша изконна православна духовност, книжовност и култура, защото в тях и в тяхното съхраняване и продължаване е съсредоточено всичко онова, което ни прави народ и което ще ни съхрани и занапред”, се посочва в него.

В Русе шествието бе предвождано от мажоретен ансанбъл и духов оркестър. Улиците във Варна също се изпълниха с множество деца, учители, просветни дейци, хора на науката и на изкуството, излезли да отбележат светлия български празник. /БГНЕС