Евробарометър: България сред страните с най-голямо доверие в ЕС

Евробарометър: България сред страните с най-голямо доверие в ЕС
Евробарометър: България сред страните с най-голямо доверие в ЕС / БГНЕС

Мнозинството от европейците смятат, че икономическото положение е добро и те са оптимистично настроени за бъдещето. Доверието в Съюза расте, а подкрепата за Икономическия и паричен съюз е на най-високото си равнище. Това показва най-новото проучване на Евробарометър, публикувано днес.

Все повече и повече граждани чувстват, че са се възползвали от възлови политики на ЕС, а когато става дума за търговия, две трети от европейците се произнасят за силен ЕС. И накрая, по-голямата част от европейците имат положителна представа за ЕС, а процентът на мислещите, че мнението им има значение, е достигнал най-високото си равнище от 2004 г. насам. Това са някои от основните резултати от последното проучване „Стандартен Евробарометър“, проведено между 17 и 28 март.

Европейските граждани продължават да имат положително мнение за състоянието на европейската икономика (50 %, + 2 процентни пункта от есента на 2017 г. спрямо 37 %, -2 с отрицателно становище) — това е най-високият резултат от 2007 г. насам. В 25 държави членки мнозинството от анкетираните твърдят, че състоянието на европейската икономика е добро (в сравнение с 23 държави членки през есента на 2017 г.). От есента на 2017 г. положителните мнения се увеличиха в 21 държави членки. За първи път от пролетта на 2007 г. положителните мнения относно състоянието на националната икономика (49 %) са повече от отрицателните мнения (47 %). От есента на 2017 г. положителната представа за текущото състояние на националната икономика се е увеличила в 18 държави членки, сред които начело е Португалия (43 %), следвана от Ирландия (79%), Финландия (77 %) и Литва (38 %). Представите се различават между държавите членки. Например в Нидерландия и Люксембург 93 % от анкетираните считат положението на националната си икономика за добро, докато в Гърция само 2 % споделят това мнение.

Подкрепата за Икономическия и паричен съюз и еврото продължава да е на рекордно високо равнище, като три четвърти от анкетираните (74 %) в еврозоната подкрепят единната валута на ЕС.

Доверието в ЕС нарасна до 42 % и е на най-високото си равнище от есента на 2010 г. насам. В 15 държави членки мнозинството от анкетираните имат доверие в ЕС. Доверието е най-голямо в Литва (66 %), Португалия и Дания (57 % и в двете) и в Люксембург и България (56 % в двете). От есента на 2017 г., доверието в ЕС е нараснало в 19 държави, по-специално в Португалия (57 %) и Словения (44 %), докато в шест държави то намалява, по-специално в Белгия (47 %), Унгария (44 %) и Словакия (44 %). 40 % от европейците имат положителна представа за ЕС (37 % неутрална и едва 21 % отрицателна). Такъв е случаят в 15 държави членки, като най-голям е процентът в Ирландия (64 %), България и Португалия (по 56 %) и Люксембург (54 %). Доверието в ЕС е по-силно от доверието в националните правителства или парламенти.

42 % от европейците имат доверие в Европейския съюз, докато 34 % имат доверие в своите национални парламенти и правителства.

Мнозинството от европейците са оптимистично настроени към бъдещето на ЕС (58 %). Такъв е случаят във всички държави членки с изключение на две: Гърция (където въпреки увеличението на оптимизма с 5 процентни пункта, 53 % са „песимисти“, а 42 % „оптимисти“) и Обединеното кралство (48 % спрямо 43 %). Оптимизмът е най-силен в Ирландия (84 %), Португалия (71 %), Люксембург (71 %), Малта, Литва и Дания (и трите с + 70 %). В долния край на скалата са Франция (48 %), Кипър и Италия (54 % и в двете).

„Свободното движение на хора, стоки и услуги в рамките на ЕС“ и „мирът между държавите — членки на ЕС“ , се възприемат като двата най-положителни резултата на ЕС от съответно 58 % и 54 % от европейците. И накрая, 70 % от европейците се чувстват граждани на ЕС. За първи път от пролетта на 2010 г., това мнение се споделя от мнозинство във всички държави членки.

Имиграцията представлява главното предизвикателство, пред което ЕС е изправен понастоящем (38 %). Тероризмът е на второ място (29 %), като все още изпреварва икономическото положение (18 %), състоянието на публичните финанси на държавите членки (17 %) и безработицата (14 %). На национално равнище, основните опасения остават безработицата (25 %, без промяна), здравеопазването и социалната сигурност (23 %) и имиграцията (21 %). Здравеопазването и социалната сигурност достигат нова връхна точка и вече заемат второ по важност място за първи път от пролетта на 2007 г.

В сравнение с 2014 г. повече граждани считат, че са се възползвали от възловите инициативи на Съюза, като например липсата или ограничения граничен контрол, когато пътуват в чужбина (53 %), по-евтините разговори по мобилни телефони в друга държава от ЕС (48 %), укрепването на правата на потребителите при покупката на продукти или услуги в друга държава от ЕС (37 %) или подобряването на правата на пътниците във въздушния транспорт (34 %). Накрая, налице е силна подкрепа за приоритетите, които комисията си е поставила. В полза на свободното движение се произнасят 82 % от анкетираните, а за обща политика в областта на отбраната и сигурността — 75 % (без промяна). За първи път от гражданите бе поискано мнение относно търговската политика на ЕС, като мнозинство от 71 % изразяват своята подкрепа. /БГНЕС