Всяка една жена заслужава защита независимо дали е майка или не, заявиха представители на протестиращите
Всяка една жена заслужава защита независимо дали е майка или не, заявиха представители на протестиращите / БГНЕС
Протест срещу решението на КС за Истанбулската конвенция: Защита за всяка жена

Протест срещу решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция се проведе пред Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

[i]Според излязлото днес [url=http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4600132/]становище[/url], съдебният състав смята, че Конвенцията противоречи на Конституцията. Решението беше прието с 8 гласа, като четирима от съдиите са се подписали с особено мнение.[/i]

Протестиращите смятат, че решението е тенденциозно, отхвърля научните достижения, свързани с понятието за социален пол като свежда социалната роля на жената до „майка”. Очакванията са правителството да поеме политическата отговорност за тежкия си провал да и осигури защита на всеки гражданин.

„Решението на Конституционния съд е недостойно. Считаме, че всяка една жена заслужава защита независимо дали е майка или не. Аз се чувствам изключително засегната, емоционална, бих казала, че усещам страх, недоверие. Нашите лидери трябва да излязат и да кажат, че защитават хората, въпреки идеологиите, които можем да влагаме в едно или друго понятие”, заяви на протеста председателят на младежката ЛГБТ организация „Действие” Венета Лимберова.

Гергана Куцева от Българския фонд за жените сподели, че се притеснява за правата на жените след днешното решение на съда. „Аз питам какво правим с останалите жени, които не са майки. С решението си съдиите се опитват допълнително да уязвят групи като ЛГБТ общността в България. Само и само да не защити тях, поставя в риск и останалите жени”, смята активистката.

„Искаме правителството и министър-председателят Бойко Борисов да представят незабавно план за действие за адресирането на проблема с насилието, основано на пола”, заявиха още на протеста от Българския фонд за жените. /БГНЕС