Радина Андонова, ВМА: Инфекциозните заболявания имат сезонност
Радина Андонова, ВМА: Инфекциозните заболявания имат сезонност / БГНЕС
Радина Андонова, ВМА: Инфекциозните заболявания имат сезонност

Обикновено пикът на летните заболявания е между юни и септември, когато е най-изразеният период. Това каза в интервю за БГНЕС лейтенант д-р Радина Андонова, част от екипа на Инфекциозна клиника към ВМА.

По думите й, повечето от нашите инфекциозни заболявания имат сезонност. По тази причина горе долу можем да се ориентираме в даден сезон какво можем да очакваме. Класическият грипен вирус, който наблюдаваме през зимата, циркулира през цялата година, но лятото - значително по-рядко.

„Това, което обикновено наричаме летен грип, са други вирусни инфекции, които обаче протичат с грипоподобна симптоматика. Казваме грип, защото винаги свързваме грипа с температурата, с изразената обща отпадналост, с характерния общ инфекциозен синдром – тази мускулна разбитост, която има пациентът, болките в мускулите, в ставите, с гаденето, анорексията, която също може да се наблюдава при пациентите“, допълни лекарката. Всичко това обаче е токсиинфекциозният синдром, който е характерен за голяма част от нашите инфекциозни заболявания. „Това е грипоподобната симптоматика, която освен за класическия грип, наблюдаваме и при други заболявания, затова ние често бъркаме и казваме: летен грип“, поясни д-р Радина Андонова. Според нея, летните вируси са други вируси, като най-често срещаните са ентеровирусните инфекции.

Те са голям брой вируси, няколко типа се отнасят към тях. Това са коксаки вирусните инфекции, силните ентеровируси, това са еховирусите, полиовирусите, вирусът на полиомиелит – това е заболяване, което за щастие в България в момента не го наблюдаваме, благодарение на ваксината. „Тук е моментът да кажем колко е важно да се поставят ваксините тези, които са задължителни в имунизационния календар“, обясни тя. Всички те се казват енровирусни, защото се разпространяват и размножават в ентероцитите – клетките в гастроинтестинален тракт, защото ние се заразяваме по фекално-орален път. Тоест, ако не сме си измили ръцете, ако плодове или храна е замърсена и сме я консумирали без да има термична обработка или без да е добре измита, можем да се заразим. Малка част от тези вируси могат да се предават и по въздушно-капков път, но значително по-рядко. „Затова се наблюдава и по-често през лятото - предпочитаме да се храним навън, да консумираме храна от невинаги добре проверени места, особено когато сме на почивка. За разлика от зимата, когато преобладават респираторните инфекции, заради затворените пространства и затворените колективи“, заяви д-р Андонова. Тя подчерта и че „лятната” инфекция е много специфична за малките дечица по принцип, защото при тях не можем винаги да преценим строгия контрол на това дали ръцете са измити, какво пипат.

В зависимост от типа, ентеровирусните инфекции имат и различна клинична картина, но най-често наблюдаваме обриви. „Те могат да бъдат много разнообразни и често пъти могат да бъдат объркани с други наши заболявания, които протичат с обриви –варицела, морбили. Трябва да имаме предвид, че ентеровирусите започват с много изразен токсиинфекциозен синдром – температура 39-40 градуса, понякога 41 градуса. Ако става дума за малки деца са с много изразена обща отпадналост, силно главоболие и обриви, разбира се. Тук можем да наблюдаваме така наречената ръка-крак-уста заболяване, което е много характерно за летния сезон“, обясни лекарката.

Често срещана е и херпангината. Ние казваме ангина, защото наподобява с високата температура и болките в гърлото, но всъщност това е вирусно заболяване, което отново се причинява от ентеровируси“, заяви д-р Андонова. Херпангината отново е типична за малки дечица – висока температура, мехурчета, които се образуват в лигавицата на устната кухина и когато се спукат, стават силно болезнени. Друг типичен симптом е диарията.

Специалистът обърна внимание, че с температура и с диария, протичат и ротавирусите. „Диарийните изхождания при дечицата могат да бъдат доста по-опасни спрямо един възрастен човек с нормална имунна система. Причината е, че децата много по-бързо се обезводняват. Тоест, ако сме някъде на почивка и видим, че детенцето е с висока температура, ако има повръщане и многократни диарийни изхождания, с които не можем да се справим в рамките на 24 часа, е хубаво да се посети медицински специалист”, обясни лекарката.

Възрастни също могат да се дехидратират, разбира се, но най-тежко тези заболявания протичат при хора, които имат придружаващи заболявания. При пациенти със сърдечни заболявания обезводняването би било много опасно, тъй като се губи голямо количество електролити калий и натрий, които имат отношение към сърдечната функция. При хора със захарен диабет също се наблюдава по-тежко протичане на клиничната картина. При един здрав възрастен организъм общо взето заболяването преминава от само себе си за около 5 до 7 дни. /БГНЕС