Ганев каза, че в бъдещия творчески квартал може да се изпие и най-хубавото кафе в София
Ганев каза, че в бъдещия творчески квартал може да се изпие и най-хубавото кафе в София / БГНЕС
Петър Ганев: Има енергия за случването на алтернативни неща

До няколко години улиците между булевардите „Мария Луиза”, „Дондуков”, „Васил Левски” и „Сливница” ще се превърнат в творчески квартал. Това обяви в интервю за БГНЕС икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ), който работи по реализацията на проекта. Той подчерта, че това се случва в рамките на квАРТал фестивала, който ще се проведе за трета поредна година в периода от 14 до 16 септември.

„Тук е много важен фактът, че инициативата идва отдолу нагоре. Хора, които работят от години тук сами решават да работят заедно и да направят нещо. То не идва от общината или от някой политик. Действията в тази посока са от три години. Целта е тук да няма само фестивал в рамките на един уикенд през септември, а по принцип да се промени самото място и то да се превърне в творчески квартал.

Наличието на модерни сгради в района не пречат да се осъществи идеята
Наличието на модерни сгради в района не пречат да се осъществи идеята / БГНЕС

Напълно завършен вариант на такъв квартал може да видим в „Капана” в Пловдив, но нашата цел е да не го заимстваме напълно. Ние искаме някакво собствено развитие на този квартал. На този етап най-подходящото място за оформянето на творчески квартал е в района на улиците „Веслец“, „Сердика“, „Дондуков“ и „Цар Симеон“. Като място за култура и изкуства той ще се очертае в рамките на 1-2 години, а останалите неща, които трябва да се случат в него, като обособяване на пешеходни пространства, площади и спиране на автомобилното движение - около 4-5 години, тъй като очакваме да има противопоставяне от страна на някои от живущите в района”, заяви Ганев.

Той добави, че до дни от „Алфа рисърч” ще започнат да типологизират над 100 сгради като основен акцент ще са съществуващите търговски дейности и празните помещения, в които може да се развият различни творчески индустрии. Ще бъдат проведени интервюта с търговци и участници в тазгодишното издание на „квАРТал” фестивала. От Института за пазарна икономика ще се включат като направят икономически поглед към развитието и потенциала на това място с подкрепата на програма „Европа” на Столичната община.

„Ще се опитаме да видим къде са концентрирани в най-голяма степен такъв тип творчески индустрии като галерии, интересни кафенета и ресторанти, занаятчийници, културни институти, обществени пространства за споделена работа и провеждане на събития”, подчерта икономистът.

Петър Ганев обясни, че наличието на модерни сгради в района не пречат да се осъществи идеята, а спомагат за нейното дообогатяване и разкри, че по време на Освобождението в махалата „Капана” се е намирала около „Дондуков“ и „Веслец”.

„Тук се намираме в историческия център на града, където има доста стари и интересни сгради. Също така има и много свободни пространства. На практика е предимство, че тази зона е малко занемарена. Това позволява да навлязат малки семейни бизнеси, които да развият своите по-интересни и странни идеи. Те тук могат да се реализират без да им е необходим огромен капитал, такъв какъвто ще им трябва ако искат да отворят заведение на бул. „Витоша“. Освен това тук идват и по-различен тип хора и находчивите предприемачи ще могат да привличат”, каза Ганев.

Тази идея обаче не може да се реализира без помощта на общината, която тук по-скоро трябва да окаже логистична подкрепа, а не финансова, и да се занимае със спирането на автомобилния трафик, както и с обособяването на пешеходни пространства. Този дебат обаче тепърва предстой, обясни Ганев.

От години съществува тенденцията хората сами да предопределят градското планиране
От години съществува тенденцията хората сами да предопределят градското планиране / БГНЕС

Той каза, че други места, които се развиват като творчески квартали са ул. „Шишман“, около „Цар Иван Асен II“, но тук нещата се случват естествено.

„От години съществува тенденцията хората сами да предопределят градското планиране. Разликата отпреди е, че вече има по-голяма енергия за случването на алтернативни неща“, подчерта той.

Ганев каза, че в бъдещия творчески квартал може да се изпие и най-хубавото кафе в София. „Тук може да пием абсолютно всички крафт бири, които може да си представим в България, поне на пет места, включително в „Дома на киното“. Може да отидем на много хубав френски ресторант, може да посетим Полския институт, може да отидем да играем настолни игри, да се включим в различни арт работилници”, обобщи Ганев.

Той заяви, че творчески квартали има и на други места в България. „Такива има и в Пловдив - „Капана“, във Варна - “Таляна“. Основно изискване за съществуване на такива квартали е притокът на млади хора. Такъв потенциал има Велико Търново. Габрово също има, но там проблемът е с липсата на приток на млади хора, които идват само уикенда, а през останалото време е пусто“, разказа икономистът. /БГНЕС