Николай Колев осия присъства на заседанието на комисията
Николай Колев осия присъства на заседанието на комисията / БГНЕС
ГДНП: Книжката на Николай Колев – Босия е отнета заради липса на контролни точки

Николай Колев – Босия е без шофьорска книжка заради отнемане на всички контролни точки. Това каза гл. инспектор Янко Янев от Главна дирекция „Национална полиция” по време на заседанието на временната комисия, разглеждаща сигналите на Босия за корупция в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” и продажбата на шофьорски книжки на бежанци и неграмотни лица, предаде репортер на БГНЕС.

Янев подчерта, че Колев има множество нарушения, сред които са управление на превозно средство с изтекъл технически преглед, непредставяне на шофьорска книжка, както и за шофиране с изтекъл срок на състаен акт.

„На водача е бил съставен акт и за не пропускане на насрещно движещ се автомобил при завой, несъобразяване на поведението с пътните знаци и маркировка. Повечето му глоби са били в размер между 10 и 30 лв. С посочените наказателни постановления са му били отнети всички контролни точки. Николай Колев е върнал свидетелството си за управление и към момента е с невъзстановени права за управление”, заяви Янев.

Самият Колев каза че това няма отношение по случаите, за които той е сигнализирал. Той изрази възмущението си, че за пореден път бившият служител на автомобилната администраци инж. Иво Кръстев не присъства.

Босия уточни, че в 15:20 днес е бил поканен, като преди това е бил заплашен, че ако не се откаже от Колев, ще изгуби сегашната си работа и няма да има сила, която да го върне. На това председателят на временната комисия Станислав Иванов каза, че комисията не може да вземе такова решение и добави, че той е изпратил писмо до директорите на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и ГД „Национална полиция”, от където сами са преценили кой да изпратят на заседанието. Иванов добави, че по сигналите на Кръстев е свършена много работа и са постъпили много нови данни от прокуратурата и министерството на транспорта.

„По отношение на сигналите на Иво Кръстев един от тях е получил отказ за образуване на досъдебно производство заради липса на данни и е бил изпратен към софийска градска прокуратура. За друг специализираната прокуратура е повдигнала обвинение за участие в организирана престъпна група, както и за подкуп и на 6-те служители на ИААА. На 4-ма от тях е определена мярка за неотклонение, парична гаранция. Предстои прецизиране на обвинението и внасяне на делото в Специализираният наказателен съд до края на този месец”, каза Иванов и даде пълен отчет за останалите сигнали на Кръстев.

От икономическа полиция също разкриха какво са установили в хода на разследваните 21 сигнала.

„По част от тях има образувани досъдебни производства. Сигналите са получени от Г.Д. и други институции, които са сезирали главната дирекция „Национална полиция” и автомобилната администрация. Всичките са разгледани детайлно, спазени са постановленията на компетентния орган и в срок са изпратени към съответната в прокуратура, заяви инспектор Игнатов от отдел „Икономическа полиция” към ГДНП.

Павел Гергов от Главна дирекция за борба с организираната престъпност заяви, че са разгледани само въпросите, които касаят организирана престъпна група, останалите са били пренасочени към други структури на МВР.

„За периода от 2016 г. до момента са образувани 3 досъдебни производства, касаещи служители на ИААА. И по трите производства са събрани достатъчно данни и доказателства дали основание за задържане на служители и повдигане на обвинения. Първият случай е на 30.03.2016 г. когато е проведена специализирана полицейска операция от служители на ДАНС и ГДПОБ под ръководството на Специализираната прокуратура на територията на 9 града. В хода на операцията са задържани 18 лица за срок от 24 часа, на 9 от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. На 7 лица са наложени мерки за неотклонение „задържане под стража” до 72 часа. Сред задържаните е тогавашният изпълнителен директор на администрацията”, разкри Гергов.

Той каза, че групата се е занимавала с различни аспекти от дейността на ИААА, както и с манипулиране на изпитите за придобиване на свидетелства за управление на автомобили. Работата по второто досъдебно производство е приключила на 7.06.2017 след провела се специализирана акция на територията на 2 града, обясни Гергов.

„Касае се за извършване на престъпна група от служители на областен отдел на агенцията в София. Те съгласувано нарушават или не изпълняват служебните си задължения, с цел да набавят за себе си или друг облага. Според данните те са изградили неправомерна схема за купуване на шофьорски книжки от неграмотни и чужденци. За срок от 24 часа са задържани 12 души, както и двама инструктори от центрове за обучение на кандидат водачи. На 6 от тях са повдигнати обвинения за участие в престъпна група и на същите е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”. Сред лицата е и началника на изпитващите служители в областния отдел, на който е наложена постоянна мярка „задържане под стража” в последствие”, добави Гергов. Той разкри още, че последното производство е завършило на 24.04.2018 г. и то е било по сигнал, че държавни служители в ИААА в Благоевград извършват престъпна дейност. Според информацията държавните служители са инспектори контрол и административно-наказателна дейност. Те са получавали са получавали подкуп, за да не съставят актове на транспортни фирми във връзка с водената от тях документация или лицензионния режим. Изнудвали са предимно Македонски и Гръцки фирми. След акцията са задържани 10 лица, на които са им повдигнати обвинения и са били задържани за 72 часа.

Работата на Временната комисия трябва да приключи в петък. Комисията беше съставена за срок от 1 месец, който беше удължен с 10 дни. /БГНЕС