Екипи на ВМА тренираха за бедствие с много пострадали и заплаха от епидемия

Екипи на ВМА проведоха тактико-специално занятие с цел проверка на готовността и повишаване на сглобеността на диагностично-лечебните модули на Военномедицинския отряд за бързо реагиране, Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена и Служба „Транспортно осигуряване” за действие при възникване на бедствия и кризисни ситуации с голям брой пострадали и опасност от развиване на неблагоприятна епидемиологична обстановка.

В овладяването на „епидемията” се включиха специалистите от екипа по превантивна медицина, които демонстрираха действия в хипотетична ситуация при засягане на населението от бактериологично или химично замърсяване на водата.

Подобно учение, но при зимни условия, екипите на ВМА разиграха и през март 2018 г. – по време на Командирския сбор на началника на Академията бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Военномедицинска академия е лечебно заведение от национално значение с подразделенията си в страната и с начина си на организация на работа. Болницата разполага с планове за действие при различни ситуации, прилагайки опита на военните медици – бърза реакция, мобилност и работа по световни стандарти. /БГНЕС