Първото издание на Sofia Vinyl Fest събира днес търговци на грамофонни плочи
Първото издание на Sofia Vinyl Fest събира днес търговци на грамофонни плочи / БГНЕС
Грамофонната плоча - книгата на музиката

Грамофонната плоча е книгата на музиката. С времето се оказа, че това е носителят на музиката. Както литературата може да съществува извън книгата, но пълното й възприемане цялостно става чрез книгата, пълното и цялостното възприемане на музиката става чрез грамофонната плоча. Това каза Явор Ганчев от Дюкян Меломан, предаде репортер на БГНЕС.

Първото издание на Sofia Vinyl Fest събира днес търговци на грамофонни плочи от цялата страна, както и истински колекционери и любители на стария аналогов звук. Базарът на грамофонни плочи тази събота e на терасата на галерия Сердика на Женски пазар и е с „вход свободен“.

Тук е и Дюкян Меломан, за който Явор Ганчев обясни, че е най-старият действащ музикален магазин в София - от 1994г.

Явор Ганчев сподели, че през 90-те и през миналото десетилетие имало по-слаб интерес към грамофонните плочи, но интересът от вече може би повече от 10 години стабилно се завърнал.

„Много хора в началото говореха за това, че е мода, че е временно явление, но то е толкова стабилно и пазарът на грамофонни плочи е единственият сектор в музикалната индустрия, който расте с 30% годишно в световен мащаб, не в България. Така, че спокойно можем да кажем, че не става сума за мода, а става дума за вече спиране на лутането между различни носители. Това е нещото, което хората ценят, когато правят фонотека. Така както когато правиш библиотека купуваш книги когато правиш фонотека, купуваш грамофонни плочи“, обясни той.

“Показваме нашето уважение към музиката, към нейните носители, към автентичния аналогов звук, както и към това хоби, което става все по-разпространено в света, в Европа и все повече магазини, все повече хора се занимават с колекционирането на тези плочи. Това е една безусловна любов към музиката, която ние откриваме отново и я предлагаме на софиянци, на гостите на София да могат да я видят на Женския пазар днес до 18 часа“, обясни Драгомир Димитров, който е изпълнителен директор общинското дружество „Пазари Възраждане“.

Той посочи, че днес тук има около 15 търговци на плочи. Има гости от Сърбия, търговци от почти всички краища на България. Самият Драгомир Димитров също разказа, че е колекционер. /БГНЕС