Българката доц. Мария Спасова, която влезе в Менделеевата таблица

Това е едно международно признание, което отличава по достойнство моите постижения в областта на химията и нанотехнологиите до момента, като и че дава смисъл на работата ми дотук и за в бъдеще. Това каза за БГНЕС доц. Мария Спасова, която през септември влезе в Менделеевата таблица. Тя работи в института по полимери към БАН и беше отличена в конкурса по повод 100 годишнината от създаването на Международния съюз по чиста и приложна химия, които награждават млади химици с постижения в областта.

„Съвсем неочаквано разбрах преди няколко дни, че съм получила място в периодичната система на младите химици. Символично съм обозначена с елемента „антимон”, който е 51-ви в периодичната система и така се оказах първата и единствена българка, която намира място в тази периодична система”, каза за БГНЕС носителката на престижната награда.

Най-голямото постижение на доц. Спасова до момента е създаването на апарат за нановлакна, които се използват в областта на съвременната медицина, включително и за лечение на рак. Също така дисертацията ѝ е сред първите шест най-добри в света.

Спасова заяви, че от 2004 г. досега е посветила живота си на химията и не смята това да се променя. Тя добави, че е имала възможност да остане да работи в Белгия, но е избрала да продължа кариерата си в България. И обясни, че тя е един от младите химици, които са бъдещето на химия и ще продължи изследванията, които е започнал Менделеев преди 150 години./БГНЕС