На снимката: доц. Ивелин Такоров и бившият вратар на ЦСКА Георги Велинов - Джони, който е трансплантиран преди 11 години
На снимката: доц. Ивелин Такоров и бившият вратар на ЦСКА Георги Велинов - Джони, който е трансплантиран преди 11 години / БГНЕС
Донорството – да спасиш живот след смъртта си

Военномедицинска академия (ВМА) организира информационна кампания за донорството пред най-голямата мото организация в България Sofia Riders, предаде репортер на БГНЕС.

Рано сутринта в почивния ден десетки мотористи се стекоха на паркинга пред лечебното заведение, за да вземат участие в инициативата и да изразят подкрепа. Денят не е избран случайно – 13 октомври се отбелязва като Световен ден на донорството, в който се провеждат редица инициативи, имащи за цел да разяснят на хората как да правят съзнателен и информиран избор, когато трябва да вземат решение дали да дарят органите си или тези на свой близък.

„Идеята на този ден е да покаже на обществото колко важен е този процес, колко важен е той за напредъка на медицината и оздравяването на нуждаещи се пациенти. Едни органи, които вече са ненужни на пациентите с мозъчна смърт, могат да спасят няколко човешки живота наведнъж“, отбеляза доц. Ивелин Такоров, ръководител на Клиниката по коремна хирургия и част от трансплантационните екипи на ВМА.

Той отбеляза, че в България вече рутинно се извършват трансплантации на черен дроб, бъбреци и сърце. Така, в най-добрия случай, един донор може да спаси цели четири човешки живота. „Обществото е приело тази идея. Проблемът е организационен, на ниво Агенция по трансплантация и реанимационни звена. Реално ние усещаме пълната подкрепа на обществото в нашата дейност“, смята той.

Според лекарите, въпреки че законът е добър, контролните механизми не са достатъчно уточнени, което продължава да задържа страната на едни от последните места по брой осъществени трансплантации. „Трансплантациите са функции на донорството. Реално нашият екип има възможност да удесетори трансплантациите, но за това се необходими донори“, подчерта още доц. Такоров.

Ползите за обществото от донорството отбеляза и д-р Сибила Маринова – началник на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение“ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и координатор по донорство за област Велико Търново. „Хората трябва да разберат, че мозъчната смърт е смъртта на индивида. Няма нищо по-благородно от това, в смъртта си, да дадеш надежда и да спасиш някой друг“, призова тя.

За да подкрепи кампанията там беше и легендарният вратар на ЦСКА Георги Велинов - Джони. Причината да го направи за него е лична – преди 11 години му е извършена успешна трансплантация на черен дроб и оттогава насам той разяснява ползите от донорството. „Има нужда от това и хората трябва да го разберат. Българинът винаги си мисли, че на него това няма да му се случи, но както виждате, може да се случи на всеки. Недай, Боже, да се случва, но когато има възможност, хората нека да го правят. Един умира, но дава живот на други хора“, призовава той. /БГНЕС