Вегани искат тотална забрана върху опитите с животни

Представители на Български вегански съюз излязоха на протест срещу вивисекцията и настояха за налагане на тотална забрана на опитите с животни, предаде репортер на БГНЕС.

Няколко души се събраха пред Министерско съвет, където с плакати в ръце призоваха за прекратяването на експериментите с животни в учебни заведения, за медицински и научи цели, както и за тестове на цигари, лекарства и всякакви други продукти.

„Изразяваме гражданската си позиция, която е категорична. Ние просто не искаме на територията на България да се осъществяват опити с животни. Смятаме, че това е абсолютно нехуманно. Това е варварщина, която се извършва в 21 век. В целия Европейски съюз е забранено да се извършват опити с животни за тестване на козметика, но за лекарства и цигари е абсолютно разрешено и такива опити се извършват. Ние смятаме, че е крайно време това да бъде преустановено. Тук сме именно, за да защитим тази позиция“, категоричен е Никола Донев, председател на УС на Български вегански съюз.

Според него голям част от обществото подкрепя исканията им, защото е всеизвестно, че подобни опити са неефективни и резултатите от тях не са приложими спрямо човешкия организъм.

Веганите се надяват, че правителството ще се вслуша в думите им.

„Дълго време съм бил в месопреработвателната промишленост. Тогава не ми правеше впечатление, но сега, когато станах на по-зрели години, започнах да се замислям. Не е много нормално, когато ние имаме на трапезата си пържола, едно живо същество да бъде убито. Животните изпитват чувства като нас, включително и болка“, споделя Димитър Благоев, друг протестиращ. /БГНЕС