На снимката: Валентин Георгиев
На снимката: Валентин Георгиев / БГНЕС
Кабелни оператори възразяват срещу новите цени за ползване на инфраструктурата на ЧЕЗ

Няколко кабелни оператори внесоха възражение до Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) срещу обявените на страницата на „ЧЕЗ Разпределение България“ общи условия, отнасящи се до използването на инфраструктурата на електроразпределителното дружество, предаде репортер на БГНЕС.

„Основното възражение на тези предприятия, членове на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“, е срещу формулираните в общите условия цени, без да бъде оказан никакъв механизъм за формирането им. Без да е съобразено също с никакви подзаконови нормативни актове, касаещи Закона за електросъобщителните мрежи и физическата инфраструктура. Между другото, тези подзаконови нормативни актове, включително и методиката за определяне на разходите, а оттам и на цените, които трябва да бъдат изготвени от Министерство на транспорта и съобщенията, закъсняват спрямо законовите срокове“, разказа Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Националното сдружение на кабелните оператори.

„Освен това – в тези общи условия и технически изисквания, публикувани от ЧЕЗ, по наше мнение има нарушение по ред закони, включително и на Закона за задълженията и договорите“, допълни още той.

Недоволството от определянето на месечната цена за ползването на трасе от стълбовата инфраструктура на дружеството е подробно описано във възражението до КРС, защото именно тя е органът по решаване на спорове между кабелни и мрежови оператори, които притежават съответната инфраструктура.

„Ние сме възмутени по принцип от подхода при определяне на цените. Друг е въпросът, че цените стават 50% по-високи, което ще затрудни изключително много кабелните оператори и води до увеличаване на цената на крайния продукт и то предимно в селските райони, където се ползва стълбовата инфраструктура на ЧЕЗ. Така увеличението ще засегне предимно най-бедните слоеве от населението“, отбеляза още Валентин Георгиев. Старата цена е 0,60лв/стълб, а новата е 0,91лв/стълб, което е 50% увеличение. Има въведени нови еднократни такси - 1.57лв/стълб без ДДС за техническо проучване и 1.35лв без ДДС/стълб за съставяне на констативен протокол. /БГНЕС