Археолози от 12 държави и научни работници от цяла България участват в мащабна конференция
Археолози от 12 държави и научни работници от цяла България участват в мащабна конференция / БГНЕС
Археолози от 12 държави се събраха в Гълъбово

Археолози от 12 държави и научни работници от цяла България участват в провеждащата се в Гълъбово мащабна конференция, посветена на праисторията. „Градът в Югоизточна Европа и отвъд неговите културни взаимодействия през III-II хилядолетие преди Христа”, е една от основните теми в научния форум, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Красимир Лещаков, професор по археология от Софийския университет подчерта, че една от изследваните селищни могили в Гълъбово, поставят категорично България на картата на праисторията.

Краят на третото хилядолетие и началото на второто е период, свързан със загиването на старото царство в Египет, а Балканите успяват да запазят донякъде своя прогрес през тази ера на климатични промени, категорични са учените. Според тях могилата е добре известна не само в Европа, но и в целия свят, въпреки че нейните проблеми все още не са разрешени. В средището са открити златни украшения за женска коса, което говори, че в региона е имало обработка на скъпоценни метали и мода. Конференцията продължава и утре. /БГНЕС