НЗОК и МЗ доволни от Бюджет 2019

Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по един безпрецедентно консенсусен начин. За първи път от години насам промените, които са внесени са съгласувани с НЗОК, министерството и съсловните организации. Това отчете на пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, предаде репортер на БГНЕС.

От следващата година НЗОК ще разполага с разходна част от 4.3 млрд. лева или с 490 млн. лева повече спрямо тази година.

„Считаме, че сме намерили най-добрия баланс, който да подобри здравния статус на населението за средствата, които плаща Касата“, категорична е Начева.

Заместник-министърът отбеляза, че паралелно с дебата за средствата, усилено се работи по промени в законодателството. Сред спешните текстове е политиката за донорството, която от догодина преминава към нова агенция; лечението на пациентите в чужбина ще се заплаща от Касата. Допълнително се разширяват правомощията на НЗОК, която вече ще проследява как се извършват разплащанията.

За първи път МЗ започва разработване на правила за добра медицинска практика заедно със съсловните организации. Сред тях са критерии за отношение между медици и пациенти.

„Към момента политиките, които чувате са напълно подкрепени, имаме база върху, която да се сключат и продължат промените. Те означават едно нещо - разходването на средствата ще бъдат използвани по най-рационалният начин, отбеляза, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

„Като общество отделяме най-малък процент средства за медицинска помощ. Когато отделяш десет пъти по-малко средства спрямо други държави, нормално е да очакваш и по-ниско качество. А това на практика не е така“, смята той.

Като най-проблемни сектори, по които се работи са лекарствената политика, медицинските изделия, лечението в чужбина. „Сигурно е едно обаче едно – ще се прекъсне порочната практика да се изпраща пациент в чужбина без предварително да се знае колко ще струва“, категоричен е управителят. Коментарът му е по повод статистика от 2017 г., че 127 от 247 пациенти са изпратени от Фонда за лечение в чужбина без оферта за лечение в чужбина. Цената е идвала впоследствие. Въпреки това НЗОК е плащала сумите. /БГНЕС