Здравната каса ще изпраща SMS на пациентите за извършените им услуги.
Здравната каса ще изпраща SMS на пациентите за извършените им услуги. / БГНЕС
НЗОК ще ни уведомява със SMS за разходите, които сме направили за лечението ни

Здравната каса ще изпраща SMS на пациентите за извършените им услуги. Това обяви подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Йорданка Пенкова по време на петата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, предаде репортер на БГНЕС.

„Това е в далечна перспектива. Целта е пациентът да бъде уведомен за всеки разход, който се извършва по неговото ЕГН. Виждате, че с механизмите на контрола не може да постигнем целесъобразно разходване на публичния финансов ресурс, който е общ“, заяви д-р Пенкова.

В отговор на журналистически въпрос дали се предвижда въвеждане на ново ценообразуване на медикаментите, Пенкова каза, че не се предвижда такова и обясни, че ще се изписват най-евтините лекарства само на пациенти, които са с протокол и чието лечение сега започва и при условие, че има наличие от няколко медикаментa с еднакви показания и противопоказания. Подуправителят на касата уточни, че цената на лекарствата не се определя от касата и че какъв медикамент ще бъде изписан на пациента зависи само и единствено от преценката на доктора.

„Разликата в цената на лекарствата не е в пъти, а тя е в няколко процента. Това в никакъв случай няма да доведе до изтегляне на лекарства от пазара, което от своя страна да ограничи достъпа на пациентите до тях“, беше категорична д-р Пенкова.

Тя уточни още, че мисията на Фонда за лечение на деца в чужбина вече е изчерпана, защото той е създаден по време когато страната ни не е била в ЕС. Д-р Пенкова увери, че независимо от промените, които предстоят да се случат пациентите няма да бъдат ощетени.

„Касата също плаща на гражданите над 18 г. за изделия и медикаменти, които ги няма в България. Това, което плаща касата за лечението в чужбина, го заплаща в пакет и това е така откакто сме в ЕС. Това не е само за децата, а и за възрастните“, обясни още тя.

Д-р Пенкова добави, че дейностите се заплащат като трансфер от здравното министерство, а касата само ще администрира дейностите на фонда, за да няма дублиране. /БГНЕС