В понеделник пред ДАБЧ отново имаше опашка от чакащи да подадат документи за българско гражданство
В понеделник пред ДАБЧ отново имаше опашка от чакащи да подадат документи за българско гражданство / БГНЕС
Президентство, МВР и МП поемат дейностите на Агенцията за българите в чужбина

Пред сградата, в която се намира Агенцията за българита в чужбина (ДАБЧ) днес отново имаше опашка от чакащи да подадат документи за българско гражданство. Македонски граждани недоволстваха, че не могат да подадат документите си заради скандала в родната агенция и разследването за корупция в нея, предаде репортер на БГНЕС.

От октомври председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев е задържан. При спецакцията в агенцията задържани бяха над 20 души. С обвинения по-късно се сдобиха само четирима - председателят, главният секретар на агенцията и още двама души. Оказа се, че над половин милион лева държал в сейфа си секретарят Красимир Томов. Според изпълняващия функцията на временен ръководител на специализираната прокуратура Димитър Петров доказателствата, с които разполага спецпрокуратурата по казуса са безспорни.

Междувременно на правителственото заседание в сряда премиерът Борисов обяви пред членовете на кабинета, че агенцията ще бъде закрита.

"Сега съм възложил и на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос", казва Борисов пред членовете на правителството. От публикуваната в последния работен ден на миналата седмица стенограма, става ясно, че работата на ДАБЧ спокойно може да се подели на няколко институции. "Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим", коментира Бойко Борисов. /БГНЕС