Гимназия "Ломоносов" на 70 години

Столичната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „Ломоносов” отбеляза своя 70-годишен юбилей и патронен празник с тържество в Руския културно-информационен център, предаде репортер на БГНЕС.

Събитието уважиха заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева, членове на инспектората, ученици и учители на гимназията.

„Моите пожелания към колегите е никога да не губят хъс за работа, колкото и да звучи възрожденски - ще ги води напред и ще дава усещането на учениците да чувстват училището като свое", пожела директорът на училището инж. Мая Павлова. Нейната равносметка е, че въпреки демографската криза училището не я е усетило и продължава да има интерес към специалностите.

Директорът заяви, че заради решението на МОН за преминаване към едносменен режим дори тази година са били принудени да съкратят една паралелка. Пред БГНЕС Павлова заяви, че в по-дългосрочна перспектива се работи за въвеждане на дуално обучение, каквато е дългосрочната стратегия на образователното министерство. Срок обаче ръководството на гимназията не си поставя.

„Досега с нашите партньори от бизнеса не сме водили конкретни разговори колко от нашите ученици биха могли да поемат във фирмите. Такива разговори тепърва предстоят. Разбира се, нещата не трябва да стават революционно, трябва с малки стъпки, да започнем там,където има възможност”, смята директорът.

70-годишното училище показва, че то е необходимо и отговаря на предизвикателствата на времето, смята и заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Един от учениците - дванайсетокласникът Христо Велидолски заяви, че смята да продължи обучените си в Холандия. Докато това стане, обаче е решен да се отдаде на новосъздадената училищна телевизия.

Ученици от няколко класа, под ръководството на инж. Марта Спасовска, следят изкъсо най-важните новини, както с училището, така и с образованието. Веднъж месечно бъдещите оператори и журналисти подготвят и своя новинарска емисия със спорт и култура.

Училището откри преди 4 години студиен комплекс, който беше обновен в началото на учебната година. Мощната монтажна техника беше закупена след спечелен проект от МОН. /БГНЕС