Националната библиотека на 140 години

Отбелязваме 140-годишнината от създаването на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, предаде репортер на БГНЕС.

Днес бе тържественото честване на кръглата годишнина. През 1878г. на 4 април софийският учител и секретар на Градския съвет Михаил Боботинов предлага да се учреди „публична библиотека, нужна за развитието на София в културно и образователно отношение“. През 1878 г. на 28 ноември е избрана временна библиотечна комисия, която би се наела да уреди и отвори библиотеката „според съществующий нейн Устав“. Тази дата (по нов стил 10.12.1878) се приема за рождена дата на Народната библиотека.

Днес 140 години след онзи паметен 10 декември, Националната библиотека е мечтаното от предците ни духовно средище, което дава възможност за сближаване на хора със значими за обществото идеи и каузи, каза настоящият директор на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова. Тя подчерта, че приемствеността е процес, който обединява традиция, настояще и бъдеще. „Националната библиотека е пример за надграждане на наследеното от поколения специалисти и изследователи. Институцията се радва на респектиращо присъствие в културния живот на България, има какво да покаже и на Европа и на света, а приносът й за популяризиране на българската култура заслужва признание и адмирации. Вярвам, че професионалното съвместяване на традицията с модерността ще ни помогне да предадем любовта си към словото и книгата на всеки, прекрачил прагът на тази достолепна сграда“, посочи доц. Александрова.

Тези 140 години са били по-лесните със сигурност, смята министърът на културата Боил Банов. Според него е важното от тук насетне тази светиня и тази институция да намира своя път и да бъде стълб в нашия дух. „Всички говорим, знаете, дигитализация, съвременно общество, обаче цели поколения почваме да произвеждаме, които не могат да отворят, не могат да разлистят книга. Да разлистиш книга няма нищо общо с това на компютъра да цъкнеш и да погледнеш. Това е голямата драма и тук библиотеката трябва да опази нашия дух и да го предава нататък, щото иначе ще почнем прекалено много да се дигитализираме, ще вземем да спрем и да мислим“, каза Банов.

Днес около 17:30 часа ще има 3D mapping върху фасадата на сградата на Националната библиотека. А днес и утре библиотеката е домакин на Международната конференция „Благотворителност и култура на дарителството”. В библиотеката има обособени и две нови пространства - зала "История на книгата" и „Класна стая в библиотеката“.

Миналата седмица в сряда беше официално валидирана пощенска марка „140 г. Национална библиотека”, а два дни по-късно беше открита изложбата „Съкровищата на Националната библиотека” (придружена с албума „Съкровищница”), в която показват оригинали на някои от най-ценните ръкописи, старопечатни книги и архивни материали от фонда на Националната библиотека. /БГНЕС