Българският еврокомисар с ресор „цифрова икономика и цифрово общество“ Мария Габриел рисъства на награждаването
Българският еврокомисар с ресор „цифрова икономика и цифрово общество“ Мария Габриел рисъства на награждаването / БГНЕС
Таня Михайлова: Талантът се открива в класната стая

Талантът се открива в класната стая. Това каза за БГНЕС зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, която присъства на награждаването на стипендианти с изявени успехи в науката и техниката.

Паричната награда е осигурена от фондация „Еврика”, която от 29 години подкрепя ученици – лауреати на олимпиади и студенти за постижения в науката.

„Младите хора имат това предимство, да са креативни и да не са обременени от стереотипните решения. Затова науката е за младите хора. СТЕМ направлението е основа на науката, основа на откритията, основа на иновациите, на новите технологии и най-вече на реализацията във всички сектори на икономиката и изобщо за развитие на обществото”, каза Михайлова и припомни, че министерството е отделило допълнително 25 млн. лева за извънкласни дейности през 2019 г., които да развиват таланта и интересите на децата.

Изпълнителният директор на фондацията Боряна Кадмонова, каза че тази година награждават 46 стипендианти със суми между 1000 и 2300 лв. като най-много са отличените от Софийския университет „Св. Климент Охридски.

„Награждаваме спечелилите конкурсите за именити стипендии на известни български учени и втората група са първенците в международните средношколски олимпиади. Така че младите хора, които днес са тук, са всичките малки бисери, защото във всеки един от тях се крие много ценно зрънце. За нас е удоволствието да сме сред първите, които ги откриват”, каза Кадмонова.

Една то наградените е Кристин Джалова, която учи за архитект в УАСГ, който ще се занимава с опазването на архитектурното наследство.

„Носител съм на стипендия на името на Колю Фичето. Моята кандидатура беше комплексна, тъй като притежавам доста награди и доброволчески принос по време на следването ми. Много време ми отне подготовката на есето и съм изключително горда, че съм носител на стипендията”, заяви отличената.

Българският еврокомисар с ресор „цифрова икономика и цифрово общество“ Мария Габриел също присъства на награждаването и поздрави призьорите.

„Днес повече отвсякога имате повод за гордост, защото вие сте онези светли наследници на българските учени, благодарение, на които България е оставила отпечатък не само в историята на българската наука и изследвания, но и в Европа и света”, каза Габриел и добави, че от юни 2017 г. са стартирали пилотния проект „Цифрова възможност”, в рамките на която могат да придобият практически опит. /БГНЕС