Часове преди Откриването в Пловдив

Спокойно и тихо e още в слънчевата събота в Пловдив, само пронизващият вятър подготвя зрителите за довечера, защото едва ли ще си отиде. Въпреки многобройните покани за множество културни прояви в уикенда, хората очевидно си пестят силите, предава кореспондентът на БГНЕС.

В Стария Пловдив Етнографският музей показва изложба "Дърво и музика", музикални инструменти от миналото. В Градската художествена галерия ретроспективната изложба на Кольо Карамфилов, открита в началото на седмицата, тия дни е и място, където децата могат да рисуват. Изложбата "Изкуството на свободата. От Берлинската стена до уличното изкуство" вече е напълно експонирана около Римския стадион, хората се спират, но най- много снимки и селфита се правят около двата изрисувани трабанта, съжителстващи доста странно с останките на мраморния стадион. Около сцената текат последни приготовления, в хотел "Тримонциум", откъдето важните гости ще наблюдават на топло спектакъла, е готова и площадка за интервюта. Там ще бъде и пресцентърът на събитието.

На откриващото събитие ще присъстват представителите на Европейската комисия Силвен Паскуа – ръководител към инициативата на ЕК за "Европейска столица на културата" и еврокомисар Мария Габриел, председателят на НС Цвета Карянчева, вицепрезидентът Илиана Йотова, министърът на културата Боил Банов, политици и общественици.

Спокойно и тихо e още в слънчевата събота в Пловдив
Спокойно и тихо e още в слънчевата събота в Пловдив / БГНЕС

Другата европейска столица на културата – италианският град Матера, открива няколко дни по-късно от Пловдив и тук по тоя повод е генералният секретар на фондация "Матера-Базиликата 2019" Джовани Олива.

Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“.

Движението за леки автомобили вътре в карето между булевардите "Източен", "Руски", "Христо Ботев" и "Шести септември" бе спряно в 12 часа.

Спектакълът "Ние сме всички цветове" започва в 19 часа с изпълнение на Теодосий Спасов.

На различните нива на кулата и на прилежащите подиуми ще се качат кукери от целия регион, хористи от всички пловдивски хорове, ансамбъл "Тракия" и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Студенти от АМТИИ ще свирят на лазерни арфи, хиляда обикновени пловдивчани ще се качат на подиумите, за да изразят посланието „Заедно”.

Финалът ще е изпълнение на Валя Балканска, след него шоуто продължава с немския музикант Шилер, който започва европейското си турне от тази вечер в Пловдив.

Предварително бяха обявени сериозни мерки за сигурност, часове преди събитието полицейско присъствие не се натрапваше, но зрителите трябва да са наясно, че на 23 КПП-та ще бъдат проверявани. /БГНЕС