Ананиев: Редките болести се утвърдиха като приоритетна област в здравеопазването

През последните години редките болести се утвърдиха като приоритетна област на здравеопазването в страната ни, заяви здравният министър Кирил Ананиев, предаде репортер на БГНЕС.

В рамките на участието си в петъчния парламентарен контрол министър Ананиев поясни стратегията на ръководенето от него министерство за успешното лечението на пациенти с редки заболявания.

„За 2018 г. НЗОК ще заплати над 114 млн. лв. за лечението на 6113 пациенти с редки заболявания“, уточни Ананиев. Той поясни, че до края на миналата година в списъка са включени общо 135 болести, а в началото на тази са добавени още 3, с което общият им брой е нараснал на 138.

„На настоящия етап няма нормативна регламентация, с която диагностично-лечебните дейности и осигуряването на лекарствени продукти за пациенти с редки заболявания да бъдат осъществени по отделен ред от тези на останалите заболявания“, уточни здравният министър.

Той допълни, че диагностично-лечебните процедури и лекарствени продукти за пациенти с редки заболявания са в обхвата на задължителното здравно осигуряване. За осигуряване а медицинското обслужване на тези пациенти в наредбите на Министерството на образованието са включени дейности както за по-ранна диагностика, така и за лечение и наблюдение на пациенти с редки заболявания. Министърът на образованието регламентира критериите за определяне на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни. „Към настоящия момент в списъка на заболяванията за домашно лечение са включени 73 редки заболявания, като НЗОК заплаща терапията за тях. За 2018 г. НЗОК ще заплати над 114 млн. лв. за лечението на 6113 пациенти с редки заболявания, което формира 14% от общия разход за домашно лечение. През последните 5 години заплатената от НЗОК сума за редки заболявания се е удвоила“, обясни още Кирил Ананиев. /БГНЕС