Над 160-годишна църква възвърна блясъка си

Църквата във великотърновското село Плаково е напълно обновена, след като повече от половин век тънеше в разруха, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

В ремонта и реставрацията на иконите в църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ Министерството на културата вложи около 200 хиляди лева. Храмът е строен от ученик на Колю Фичето и съхранява рядък иконостас, дело на тревненски майстори. След няколкогодишния ремонт, днес църквата възвърна блясъка си отпреди 162 години.

Инициативата на родолюбивото дело е на кмета Петя Кънчева, която започва да търси средства и съмишленици за обновяването му. „През годините се наложи доста солидно укрепване на църквата, по нея работим от 2006 година, със средства с Министерство на културата, на Община Велико Търново и със средства от вероизповеданията. През тези години укрепихме аварийно храма, направихме нов покрив, абсолютно всичко е подменено по покрива, по камбанарията, и през последните 3 години работихме по вътрешния интериор, като окончателно я довършихме през декември миналата година“, каза Кънчева.

Храмът е построен през 1847 г. от ученик на Колю Фичето и носи архитектурния стил на църквите и манастирите на майстора. Почти напълно е запазен иконостаса с 60 икони, което прави храма изключително ценен.

„Уникалното е в това, че просто целият ансамбъл е запазен от времето в което е построен! И целта на тази реставрация беше да покажем един цялостен иконостас, от средата на 19- ти век“, каза доц. д-р Диана Тотева, реставратор в регионалния исторически музей.

Петима реставратори от музея и университета във Велико Търново работят върху възстановяването на иконостаса в продължение на три години.

„Иконите са дело главно на тревненски зографи , прочути зографи. Досьо Коев е единият, Симеон Симеонов е другият, и с по-малко участие е един търновски зограф , казва се Никола Ильов“, поясни Тотева.

В края на декември храмът напълно възвръща своя блясък и става гордост на жителите на Плаково.

„Това е центърът и животът на селото от векове. Особено голям интерес имаше при последните ремонти на храма - кога, как и кога може да бъде пуснат...в действие. За голяма радост, на Стефановден беше първата служба след големия ремонт на храма“, Дочка Михова, член на църковното настоятелство.

„Наистина оставяме нещо за нашите наследници, а колко ще бъдем оценени, времето ще го покаже“, подчерта кметът Кънчева.

В Плаково очакват с нетърпение пролетта, когато в обновената църква ще се отслужват празнични литургии за Цветница и Великден. /БГНЕС