Ананиев: Няма намаление на лимитите за хемодиализа и раждания

Няма намаление на лимитите за хемодиализа и раждания. Те имат общ размер на разход, който им е определен за дадения месец. В рамките на този размер те са длъжни да извършат своята дейност. Как ще откажем раждане срещу това, че няма осигурен ресурс. Това е абсурд! Така министърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира готвения нов протест на лекарите и медицинските сестри от карловската МБАЛ „Д-р Кирил Попов“, предаде репортер на БГНЕС.

Недоволството на медиците е насочено към работата на Здравната каса, която според тях е намалила финансирането на нелимитните дейности в отделенията по „Хемодиализа“ и „Акушерство и гинекология“.

„Тези мерки, които сега ще разработим, мисля че ще бъдат достатъчно основание утре те да се откажат от своя протест“, категоричен бе Ананиев.

По-рано днес министър-председателят Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. До утре министерството трябва да изготви и предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи.

Ананиев дойде в НС днес по повод разисквания относно организацията на трансплантационното лечение в България. Народните представители възложиха на Ананиев в срок до 1 април 2019 г. да представи в Народното събрание анализ на трансплантационната дейност в България; план за действие с разписани конкретни задачи, очаквани резултати и срокове, за да стане България пълноправен член на Евротрансплант; необходимите промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, Наредба №29 от 2007 г. и стандарта за трансплантация на органи, тъкани и клетки; както и Национална програма за промоция на дарителството на органи, клетки и кръвни продукти.

Пред журналисти министърът посочи, че като част от националната кампания за донорство, се предвижда разработването и разпространението на т.нар. донорска карта, в която всеки гражданин при желание ще може да отбележи съгласието си за евентуално донорство. Тази карта няма да бъде законово регламентирана, което означава, че гражданите няма да бъдат задължени да притежават такава карта. Картата ще има по-скоро морална тежест и един вид ще дава информация за волята на притежателя ѝ. Картата ще бъде налична на публични места, от които всеки ще може да се снабди с нея и да я носи с личните си документи при желание. /БГНЕС