Борисов: Няма да оставим нашите народи да станат буферна зона

Борисов, Понта и Вучич говориха по изключително важните теми за трите страни - бежанската криза, енергетиката и общите проекти.
Борисов, Понта и Вучич говориха по изключително важните теми за трите страни - бежанската криза, енергетиката и общите проекти. / БГНЕС

Няма да оставим нашите народи да станат буферна зона, ще имаме готовност по същия начин да затворим границите. Това заяви премиерът Бойко Борисов след тристранната среща с премиерите на Румъния Виктор Понта и на Сърбия Александър Вучич относно мигрантската криза в Европа, предаде репортер на БГНЕС.

Няма да изложим нашите страни на опустошителния натиск на милионите, които биха дошли, заяви Бойко Борисов. През Гърция, Македония огромни вълни от бежанци отиват при нашите съседи в Сърбия. Проблемът с оградите при Унгария правят едни буфери. И трите държави сме в готовност, ако Германия Австрия и други държави затворят границите си, няма да оставим народните ни да станат буферна зона, ще имаме готовност по същия начин да затворим нашите, заяви българският премиер.

Нашият проблем и нашият страх е, че няма стратегическа крайна цел – до къде ще стигне тази вълна, къде тези бежанци ще работят, как ще бъдат интегрирани, къде ще бъдат обучавани децата им, запита Бойко Борисов. Ние нямаме право да изложим нашите народи на този натиск и дори да се сриват цели системи, каза още българският министър-председател. Той настоя да се подкрепят договореностите с Турция, да се задържат милионите там на турска територия.

Александър Вучич добави, че тримата премиери са се обедини около съвместни инициативи и решения, които да защитават националните интереси. Ние сме лоялни партньори и добри съседи, каза сръбският премиер. Той съобщи, че Виктор Понта е предложим помощ за охрана на сръбската граница. Вучич отбеляза и че досега не е имало инциденти по българо-сръбската граница. За нас е по-важно сътрудничеството с България и Румъния. Този вид стабилност, която ни е необходима, ще я постигнем. Ние сме за по-толерантно отношение. Ще спазваме решения, които се приемат от тройката. Съвместно ще охраняваме границите си, каза още Вучич.

Румънският премиер Виктор Понта посочи, че отговорността не може да бъде само на едни държави, а други държави да нямат отговорности. Това няма да стане и няма да работи. Ако има държави, които си затварят границите или изграждат огради, тогава ние имаме право да се защитим същевременно и своевременно, заяви Понта. Той бе категоричен, че доброто решение е общото действие на цяла Европа от първата държава, която очевидно е Гърция до най-отдалечената държава. И трите страни - Сърбия, България и Румъния ще заявим това на европейско ниво и ще си сътрудничим, ще работим заедно точно в тази посока и в този смисъл, посочи той.

От днес трите държави имаме обща стратегия и това е много важно. Ако днес говорим за кризата с мигрантите, то ние - трите държави, искаме да имаме и обща стратегия и за енергетика, Шенгенско пространство. Така нашите три гласа ще бъдат чути по-добре заедно отколкото по отделно, заключи Понта. /БГНЕС