ГЕРБ подкрепи Иван Гавалюгов в Ботевград

ГЕРБ подкрепи Иван Гавалюгов за кмет на Ботевград.
ГЕРБ подкрепи Иван Гавалюгов за кмет на Ботевград. / БГНЕС

Ръководството на Политическа партия ГЕРБ днес е застанало зад кандидатурата на Иван Гавалюгов за втория тур на кметските избори в Ботевград. На балотажа издигнатия от местното гражданско движение ГДБОП ще се изправи срещу досегашния кмет на общината Георги Георгиев, издигнат от коалиция ОББО.

Според местните партийни лидери подкрепата на ГЕРБ за Иван Гавалюгов е дошла след решителна намеса на лидера на партията и министър-председател Бойко Борисов. Според тях за решението на управляващата партия е надделяла решаващата подкрепа на мандатоносителите на ГДБОП Мария Капон, председател на Единната народна партия и депутата от Реформаторския блок Борислав Великов, лидер на Българска нова демокрация. Подкрепата на ГЕРБ за Иван Гавалюгов е сведена до местното ръководство на партията в Ботевград. Тази вечер Цанко Цанов, доскорошния кандидат кмет на ГЕРБ в общината е направил специално изявление по местната телевизия, в което също е изразил подкрепа на кандидатурата на Иван Гавалюгов за балотажа.

Община Ботевград и нейното ръководство станаха скандално известни в последните няколко години с множество информации за закононарушения, злоупотреби и нарушения в работата с европейски фондове. Срещу досегашния кмет на общината текат редица проверки на прокуратурата, полицията, НАП, Сметната палата и Агенция Държавна финансова инспекция. Тези проверки временно са спрени заради имунитета на Георгиев по време на кампанията за местните избори

На първия тур на местните избори в Ботевград Георги Георгиев получи 6109 гласа, а неговият опонент Иван Гавалюгов взе 4197 гласа. Дни преди балотажа подкрепа за Иван Гавалюгов изразиха и кандидатите на БСП Христо Якимов, на Реформаторския блок Яница Иванова, на Атака Антон Стоянов и други. Общата бройка на гласувалите за кандидатите, които изразиха подкрепа за Иван Гавалюгов, надминава 10000 гласа. Това прави Гавалюгов почти сигурен победител на балотажа в Ботевград.

Местните хора категорично твърдят – 12-годишното еднолично феодално управление на Георги Георгиев приключи. В новия местен Общински съвет неговата група съветници ще бъде малцинство от 12 човека срещу 17 съветника от бъдещото управляващо мнозинство в Ботевград, съставено от ГДБОП, ГЕРБ и БСП. /БГНЕС