БДД и НАМО: Ирина Бокова е „златен шанс” за България

Подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за най-високия пост в световната дипломация.
Подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за най-високия пост в световната дипломация. / БГНЕС

Управителният съвет на Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на външните работи Даниел Митов, в което изразяват подкрепа и професионални аргументи в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН.

Българското дипломатическо дружество (БДД) и Националната асоциация за международни отношения (НАМО) са уверени, че е настъпил моментът, в който официално да се потвърди кандидатурата на настоящия Генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за следващ Генерален секретар на ООН. Според двете организации е крайно време България да започне кампания за лобиране в полза на тази кандидатура. „Предвид броените месеци до избора на този пост, апелираме за изпращане на нашата подкрепа в ООН колкото се може по-рано”, се казва в писмото.

В него се казва още, че няма друга избираема българска кандидатура за поста Генерален секретар на ООН. Според подписалите писмото проф. Александър Янков (посланик председател на НАМО) и Димитър Костов (почетен председател на БДД), голяма е вероятността кандидатурата на Ирина Бокова да обедини Източноевропейската група. „Ирина Бокова е „златен шанс” за България за повишаване на политическата тежест на нашата страна в Световната организация, в световната дипломация. Такава възможност за страната ни едва ли ще се повтори някога. Всяка друга кандидатура ще компроментира този шанс”, се казва в официалното писмо.

В заключение от БДД и НАМО се обръщат към премиера, към външния министър, към депутатите в парламента, медиите и българските граждани с думите: „Вярваме в здравия разум на българските институции, в политическия ви инстинкт и поради това се обръщаме към вас с това писмо. България трябва да заложи на печелившата кандидатура и да не допуска политически игри, национални интриги и изблици на предразсъдъци да попречат на избора на Ирина Бокова за български кандидат за Генерален секретар на ООН”. /БГНЕС