Плевнелиев: Ще кажа дали се кандидатирам през лятото, сега има много работа

Плевнелиев не иска цялата 2016 г. да минава като предизборна кампания.
Плевнелиев не иска цялата 2016 г. да минава като предизборна кампания. / БГНЕС

Има много смислена и неотложна работа за вършене в държавата. 2016 г. е решителна за важни реформи. Вярвам, че 2016 г. не бива да е годината, през която да се занимаваме само с президентските избори. Затова казвам ясно - до лятото на 2016 г. няма да чуете от мен дали ще се кандидатирам за втори мандат. И това е не защото нямам ясна позиция, а защото не искам да се измести големият дебат в обществото днес. А той не е за президентските кандидатури. Той е за справедливостта.

Това казва държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за „24 часа”.

Чувам какво иска народът, заявява още президентът. 94% от българските граждани казват, че тази система не гарантира справедливост към момента. Повече от ясно е, че днес всички политици - включително и правителството, и Народното събрание, са опрени до стената по голямата тема за справедливостта. Обществото казва, че няма справедливост и по тази тема трябва да се работи с приоритет преди всички останали. Необходима е съдебна реформа, необходимо е да се върне доверието на гражданите в институциите. Това означава всички заедно - НС, правителството, магистратите, в честен и принципен дебат да стигнем до най-добрите решения, смята Плевнелиев.

Според него съдебната реформа не може да бъде отлага повече. Президентът е категоричен, че времето на политическите декларации отдавна е отминало. Времето на чуденето трябва да приключи. Ясно е къде са проблемите в съдебната власт, трябва да се действа. Апелирам за честен и принципен дебат във ВСС, за да няма изненадващи и необясними действия, посочва държавният глава.

Запитан как оценява предните години от мандата си, Плевнелиев казва: Безспорно труден мандат във време на извънредна нестабилност. Успях да държа здраво посоката на европейската интеграция на България и смятам, че това е едно достойно действие. Въпреки кризите и мигрантската вълна ние успяхме да опазим границата на България и на Европейския съюз и да се отнесем достойно към нашата мисия - от една страна, да спазваме човешките права, от друга гледна точка, да пазим ефективно границите си и сигурността на нацията.

Според Плевнелиев модернизацията на страната и на базисната инфраструктура няма алтернатива.

Президентът е категоричен, че води балансирана и принципна външна политика:

България получи много сериозно признание за това и днес е част от решението, а не от проблемите. Както на Балканите, така и в Европа и на световната сцена. България е уважавана заради своята балансирана и отговорна позиция. Като държавен глава не мълчах, защото вярвам, че демократите не бива да бъдат демократи само по принцип и, само на думи. Когато си демократ и когато виждаш, че демокрацията е под угроза, когато виждаш, че националният интерес е застрашен - говориш. Тук, разбира се, оставям на отговорните медии сами да преценят, но много често имаше ситуации в моя мандат, в които аз бях от малкото, които говорят и имат позиция. Вижте украинската криза, която е символ на разрушаването на правилата на международния правов ред. Поставям най-елементарния въпрос. Днес ще чуете от много политици, че са за защита на националния интерес. Нима най-висшият национален интерес не е да има мир? За да има мир, трябва да има правила и те да се спазват от всички. И тогава, когато една глобална сила нарушава правилата на международния правов ред и когато окупира нечия чужда територия, защо мълчите? Нима не съзнавате, че националният интерес изисква опазването на суверенитета и териториалната цялост на всяка държава, включително и България?

България трябва да си отвори очите за рисковете през ХХI век и да пази националния интерес. Трябва да изградим способности за защита от кибератаки чрез ефективна интеграция с партньорите ни, защото независимо дали става дума за терористична атака, или миграционната криза, дали става въпрос за противопоставянето по оста велики сили - регионални сили, става въпрос за очевидната за всички нас дестабилизация, която тече в Европа. Ако искаме да защитим националния интерес, трябва да имаме способности и ясна позиция, заявява Росен Плевнелиев.

Държавният глава казва още, че националният интерес на България изисква да бъдем активни в НАТО и ЕС, защото това са съюзи за отбрана и мир, за човешки права и свободи. Ако се държим така, риск няма. Но когато се допуска политически партии в България да обслужват чужди интереси, да размахват много често чужди знамена на собствените си партийни митинги, да, това е криворазбрана политика, която повишава рисковете в държавата.

Виждам напрежението в политическите партии, виждам ситуацията, в която се намира Народното събрание, и чувам народа си. Ще го кажа много ясно. Не вярвам, че българският народ иска избори днес и на всяка цена. Народът очаква от нас работа и резултати, реформи, подобряване на живота, а не отново политически сблъсъци, много често безсмислени, смята президентът.

Според Плевнелиев социално отговорната икономика не може да бъде изградена при олигархична държава. Прозрачността се изплаща. Докато бях министър, направих прозрачен търг и спестих 1 млрд. евро на българските данъкоплатци, казва още Плевнелиев през изданието. /БГНЕС