БСП в Кърджали ще поиска нов вот за общински съветници

Съветниците от БСП няма да подкрепят нито кандидата на ДПС, нито този на ГЕРБ за председател на ОС в Кърджали, каза Багдасаров..
Съветниците от БСП няма да подкрепят нито кандидата на ДПС, нито този на ГЕРБ за председател на ОС в Кърджали, каза Багдасаров.. / БГНЕС

БСП в Кърджали ще поиска разпускане на местния парламент и провеждане на нови избори за общински съветници, ако на следващата сесия не бъде избран председател, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Причина за това е фактът, че разнобоят в ДПС около кандидатурата за общинския шеф не е овладян, а и все още няма решение от централното ръководство. Вчера ЦОБ трябваше да избере едно от 4-те предложени имена, но други неотложни ангажименти попречиха на членовете му да се съберат. Не е ясно дали се предвижда извънредно заседание на лидерите в София по казуса в Кърджали. „Явно е, че продължаването на тази ситуация вече 4 месеца рефлектира пряко върху жителите на общината. Не е редно те да плащат за вътрешно-партийните боричкания при управляващите ГЕРБ и ДПС“, заяви Милко Багдасаров, председател на групата общински съветници на БСП. Той отново декларира, че съветниците на левицата няма да подкрепят нито кандидата на ДПС, нито този на ГЕРБ за председател на съвета.

„И двата варианта са неприемливи за нас. Крайно време е театърът, който се разиграва в Кърджали, да бъде спрян. Вече няколко месеца ДПС и ГЕРБ - съдружниците от грабежа на страната с изтеглянето на нов 16 милиарден външен дълг, заблуждават обществеността , че са в опозиция, докато в същото време парламентарните им групи гласуват заедно всички необходими за оцеляването на Бойко Борисов закони. Няма как ГЕРБ да е в опозиция на ДПС в Кърджали, а същото време да подкрепя и да гласува за Хасан Азис при избора му за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България“, коментира Багдасаров. Според него фактът, че в УС на НСОРБ от Южен централен район са избрани кметове от ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок, ясно показва кой с кого управлява. Той бе категоричен, че зад сагата с избора на председателя на Общинския съвет в Кърджали двете присъдружни партии – ДПС и ГЕРБ, прикриват острите проблеми на общината.

БГНЕС припомня, че на 27 януари в залата за сесиите се състоя поредният епизод от драмата в ДПС с главни участници тримата лидери на партията Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак. Целта им беше най-после да се намери решение по казуса с председателския пост в Общинския съвет. Такъв все още не е избран, не са структурирани постоянните комисии и така Кърджали е единствената община в страната, която е с блокирани дейности. Дебатите тогава приключиха късно през нощта с изненадващ резултат. Досегашният кандидат за поста Байрам Байрам, който упорито бе отхвърлян от своите при 6-те гласувания, заяви готовност да се оттегли „в името на сплотеността и единството на организацията в Кърджали“. В изявление до медиите той аргументира трусовете в „бастиона“ на ДПС с това, че „в политическата група доминират личните пристрастия, но не и общественият интерес“. В крайна сметка, вместо участниците да се обединят около едно име, списък с нови 4 бе отнесен за поредно обсъждане в централата и лично от почетния лидер Ахмед Доган, от когото се очакваше на 2 февруари да посочи кандидата. Той ще трябва да бъде избран между Халил Апти, досегашния зам.-кмет Юсеин Ахмед, бившия общински шеф и бивш зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа и настоящия председател на младежката структура Кадир Мустафов. Няма никаква яснота кога ще се състои поредната сесия, на която трябва отново да се гласува за избор на председател. Няма и прогнози дали тогава разколниците ще демонстрират единство./БГНЕС