Въпреки сезирането на прокуратурата, БДЖ продава повторно на таен търг 53 мотриси и локомотиви

53 мотриси и локомотиви са купени с пари на данъкоплатците и могат да се реновират.
53 мотриси и локомотиви са купени с пари на данъкоплатците и могат да се реновират. / БГНЕС

До 8 април 2016 г. ръководството на Български държавни железници е решено да проведе повторен таен търг за продажбата на 53 мотриси и локомотиви. Това посочва министърът на транспорта Ивайло Московски в писмен отговор до народен представител, предаде репортер на БГНЕС. Според БДЖ на тайния търг ще бъдат продадени “негодни и изведени от експлоатация” мотриси и локомотиви, чието възстановяване е нерентабилно. Не така обаче мислят група граждани, които вече са поискали разследване на процедурата. От отговора на транспортния министър става ясно, че той няма намерение да иска подчиненото му ръководство на БДЖ да спре тръжната процедура.

В началото на март месец от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт сезираха прокуратурата с искане процедурата за търга да бъде прекратена. Първият търг е бил насрочен за 10 март 2016 г. Само ден по-рано (09 март 2016 г.) от БДЖ взимат решение и прекратяват търга, с мотив “постигане на максимални и надхвърлящи изискванията прозрачност и публичност на фактите и обстоятелствата”. Същевременно ръководството на железниците потвърждава намерението си таен търг да се проведе след по-малко от месец.

Според гражданската организация подвижният състав, който БДЖ иска да продава е закупен със средства на българските данъкоплатци и той може да бъде реновиран. Дадени са примери как това е станало в Полша, Чехия и Латвия. “Стойността на ремонта ще бъде значително по-ниска, отколкото закупуване на нов подвижен състав”, смятат от сдружението. От него припомнят, че след подобни търгове, локомотиви на БДЖ вече са се озовали в Чехия и Словакия, реновирани са и в момента са в редовна експлоатация.

Обект на атака е и механизмът на провеждането на търга, а именно чрез тайно наддаване. “При този вид търгове е възможно само веднъж да бъде предложена цена”, смятат от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. В отговора си Московски потвърждава заключението на гражданската организация. Министърът цитира обаче мотивите на БДЖ да проведат търга не с явно наддаване, а с тайно: “Практиката на дружеството е показала, че при провеждане на търгове с явно наддаване са постигнати по-ниски финансови резултати, тъй като съществува възможност за договорки на цената между потенциалните кандидат купувачи, непосредствено преди провеждането на самия търг”. /БГНЕС