Плевнелиев: Няма да се поддадем на болката и страха

Гордеем се, че сме достоен член на ЕС, солидарни сме в този труден за Европа момент.
Гордеем се, че сме достоен член на ЕС, солидарни сме в този труден за Европа момент. / БГНЕС

Силата на демократичното общество е, че то преодолява болката и страха. Ценностите на върховенството на закона, на човешките права и свободи и на уважението към различния са по-силни от страха и омразата. Това написа държавният глава Росен Плевнелиев в съболезнователното си послание в Посолството на Кралство Белгия в столицата.

Президентът посети дипломатическото представителство, където отдаде почит на жертвите на терористичните атаки в Брюксел на 22 март, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Гордеем се, че сме достоен член на ЕС, солидарни сме в този труден за Европа момент. Трябва да покажем, че силата на демократичните общества е в способността ни да преодолеем болката и страха“, каза държавният глава, който поднесе съболезнования на посланика на Кралство Белгия у нас Аник Ван Калстър.

„Когато е атакувана, Обединена Европа може да даде само един отговор – да продължим да правим това, което сме правили досега и да го правим още по-добре. Няма да се поддадем на болката и страха и да изменим на своите ценности“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава, Брюксел е сърцето на нашия общ европейски проект, в който вярваме и подкрепяме и който е единствената възможност да има траен мир в Европа. „Затова ние, българите, сме солидарни. Трябва да продължим напред и да не променяме собствения си начин на живот, защото това ще означава, че терористите са спечелили“, каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова за подобряване на взаимодействието между службите на държавите от ЕС, за да подобри Съюзът антитерористичните си способности. „Няма съмнение, че само заедно можем ефективно да се борим срещу тероризма“, заяви още президентът Росен Плевнелиев, след като положи цветя пред Посолството на Кралство Белгия. /БГНЕС