Томислав Дончев към бизнеса: Правителството има категоричен реформаторски профил

Стотици хиляди предприятия работят добре в България, развиват бизнес, дават заплати, подчерта Дончев.
Стотици хиляди предприятия работят добре в България, развиват бизнес, дават заплати, подчерта Дончев. / БГНЕС

Използвам повода, за да ви уверя в категоричния реформаторски профил на правителството. Това заяви днес вицепремиерът Томислав Дончев на среща на Българският форум на бизнес лидерите с посланици по теми за актуални приоритети на икономическата политика, предаде репортер на БГНЕС.

Имаме обща отговорност по отношение на лидерството, което е и в политиката, не само в бизнеса, продължи Дончев. Имаме достатъчно добри кадри, добри мениджъри, но имаме нужда и от още. Според мен, заедно можем да се развиваме и да образоваме бъдещите лидери, каза той.

Когато говорим за икономика имаме много и достатъчно добри сигнали, поясни вицепремиерът. Ръстът за миналата година е рекорден, добра е ситуацията с износа, увеличава се заетостта, от тази година започва да нараства и вътрешното потребление, изброи Дончев. Добрите макроикономически резултати са следствие и от усилията на частния сектор. Бизнесът показа, че не само може да оцелява, но и да се развива. Забележително е, че бизнесът успя да се преориентира от спекулата с недвижимите имоти към производството и износа. Има и доста неща, които могат да бъдат променени с необходимите темпове, коментира вицепремиерът.

Добрата новина е, че осъзнаваме отговорностите, които има държавата, подчерта Дончев. В последните месеци анализирахме всеки сектор от държавното управление, където бизнесът има отношения с държавата. И там, където имаме изоставане сме предприели съвсем конкретни мерки. Независимо дали става въпрос за разрешителни за строеж или митнически проблеми. Има идеи българската агенция за чужди инвестиции и агенцията за малки и средни предприятия да се слеят, за да има по-голяма ефективност от работата им.

Често коментираме дефицитите в България, част от тях имат основания и се опитваме да ги решим, продължи Дончев. Но наред с това непрекъснатото фокусиране върху проблемите ни пречи. Затова трябва да бъдем справедливи, а човек става такъв, за какъвто представя себе си. Стотици хиляди предприятия работят добре в България, развиват бизнес, дават заплати и това е достатъчно, за да кажем, че страната ни е добро място за правене на бизнес, смята вицепремиерът. Можем много повече - има сектори с натрупан исторически потенциал, който трябва да се оползотвори, както и да произвеждаме продукти с висока добавена стойност. Имаме необходимост също да отглеждаме повече лидери, заключи Томислав Дончев./БГНЕС