Борисов разговаря с Меркел: ЕС гарантира мира във времена на кризи

Премиерът Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел
Премиерът Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел / БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъдиха ролята на обединена Европа за запазване на мира и стабилността в света.

Двамата разговаряха в Люксембург преди официалното честване на 40-годишнината от основаването на ЕНП.

„ЕС гарантира мир и хуманност във времена на кризи. Съюзът показва как се пазят човешките права и се защитават основни ценности”, отбеляза Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

Премиерът посочи, че понякога решенията за проява на солидарност с хората, търсещи убежище, не са най-лесни за вземане, но са правилните, щом са съобразени със защитата на човешки живот. Борисов допълни, че верният начин това да се случва е да има общовалидни правила и процедури на европейско равнище, които да правят най-безболезнен този процес. По думите му, в настоящата мигрантска криза е необходимо европейските държави да проявяват солидарност с най-засегнатите страни, така както са го правили през цялото съществуване на Общността.

Борисов разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер
Борисов разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер / БГНЕС

Преди юбилейния конгрес на ЕНП Борисов разговаря и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Министър-председателят информира председателя на ЕК за мерките, които българското правителство и държава предприемат за защита на границата във връзка с бежанския поток. Двамата обсъдиха ситуацията в региона, като премиерът Борисов го запозна и с етапа на изграждане на преградното съоръжение. По време на разговора министър-председателят посочи добрата организация на работа между българската армия и полиция във връзка със задържаната група мигранти, върнати в Гърция. Юнкер е поздравил премиера и българската държава за навременната реакция и за извършването на една от най-бързите реадмисии в Европа. /БГНЕС