Местан: Предсрочни избори напролет

Предсрочни парламентарни избори са възможни през пролетта.
Предсрочни парламентарни избори са възможни през пролетта. / БГНЕС

Предсрочни парламентарни избори са възможни през пролетта на следващата година, но резултатите от президентските може да ускорят този процес, това каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Местан бе в Благоевград по повод първата учредителна конференция на ПП ДОСТ, състояла се днес в областния град.

„Още от първия ден на съставянето на този кабинет аз последователно застъпвам тезата, че България не я очаква нищо добро от едно управление, което зависи от крайни националисти, определени като фашистки организации в официален документ на Съвета на Европа. По принцип, колкото па-рано си отиде един кабинет, в който участват определени като фашистки сили, толкова по-добре за България. Но политическият реализъм изисква да се каже, че предсрочни избори са вероятни през пролетта на следващата година. Но в зависимост от резултатите от президентските избори може да имаме и друго развитие на ситуацията”, каза пред БГНЕС Местан.

Според него по отношение на президентските избори се наблюдава една много силна консолидация на евразийските сили в българския политически живот. Затова смята, че евроатлантическите сили в българското общество трябва да отговорят адекватно с още по-сериозна консолидация.

„Защото ако не на първи тур на президентските избори, то на втория ще се разбере кой кой е в българската политика. Ще стане ясно колко либерални, колко натовски са някои партии, които иначе проповядват „плакатен” евроатлантизъм. Но в критични ситуации не заемат страната на НАТО, а на Русия. Ще видите, че е много вероятно да се стигне до един много широк евразийски съюз, към който да се присъединят и други центристки партии. Ние смятаме, че следващият български президент трябва да бъде ярък евроатлантик, една характеристика, каквато настоящият президент Росен Плевнелиев изцяло покриваше”, добави Местан.

Според лидера на ДОСТ, президентските избори поставят на тежко изпитание стратегическия избор на България в смисъл доколко евроатлантизмът наистина е необратима стратегическа линия - външна и вътрешнополитическа.

По време на речта си пред делегатите, лидерът на новата партия отправи хабер на Костадин Паскалев:

„От този форум искам до проводя един много кратък хабер на един отново реактивиран член на ръководството на БСП от Благоевград Костадин Паскалев, който онази сутрин от ефира на една национална телевизия отправи призив към независимия български съд да не регистрира партия ДОСТ. Господин Паскалев очевидно бърка времената, в които живее. Можеше да разпорежда на съда и го правеше в годините на тоталитарното управление на онзи диктатор, на чийто паметник, те уж социалисти, членове на Партията на европейските социалисти, положиха венци пред паметника на диктатора Тодор Живков. Та по време на управлението на този диктатор, ръководството на тази партия на Паскалев можеше да разпорежда на съда кого да регистрира и кого не. Кого да осъди, кого да помилва. България вече е член на Европейския съюз и НАТО, и за Паскалев е полезно да знае, че така груба намеса в работата на съда в условия на демокрация не е възможно.

Вие се замислете защо наследниците на комунистическата партия днес се боят от регистрацията на ДОСТ. Защото искат да спечелят президентските избори. А ако ДОСТ бъде регистрирана като партия, с нашата много ясна евроатлантическа ориентация, ние няма да подкрепим кандидата на проруските евразийски сили в българската политика. Ние ще подкрепим кандидат за президент истински евроатлантик, истински натовец, истински европеец. И те знаят, че ако ДОСТ се регистрира, ДПС няма да може да даде решителна подкрепа за избора на ляв кандидат за президент, както това се случи през 2001 година. И за това ще направят всичко възможно да попречат за регистрацията на нашата партия”, добави Местан.

Той обясни защо тук в Благоевград днес провеждат първата областна конференция в страната.

„Вие сте първите, които се опълчихте на комунизма, вие от село Корница платихте най-скъпата цена на прехода”, каза Местан.

По-рано той започна речта си, притеснен, че политическите думи вече се изхабиха.

„Уморихме се вече 26 години да бъдем лъгани. От сараите ми поискаха главата, отлъчиха ме заради позицията ми по сваления руски самолет, но всъщност ми дадоха свободата да се върна при вас. Така за ДПС започна обратно броене. Когато се каже ДОСТ, ще се разбира НАТО, от нас се бои руската агентура. От нас ще се бои корумпираният бизнес, олигархията, но ние ще защитаваме честния бизнес. Хората с катранените ръце, които се опитват да изкарат хляба на децата си”, каза лидерът на партията.

„Всеки ден ни са налага да правим избор, да го правим разумно, защото изборът е отговорност. Да поведем тази страна, бъдещето е в ДОСТ, ние прогонихме в пустинята олигархбашията”, каза пък Хюсеин Хафъзов.

„Лесно е да избираш между Симеонов, Бойко Борисов- Винету, Първанов и др., и да ги съпоставиш на Лютви Местан”, добави Хафъзов.

„Вие сте хора на честта и свободата, 26 години в България се имитира демокрация, истинският демократ-политик е г-н Местан, не може да гледаш към Русия и да слагаш значката на натовец”, каза Марияна Георгиева.

„Датата 17.12.2015 година е денят на освобождението на България от комунистите и ченгетата”, каза Венцислав Каймаканов.

Областната конференция избра ръководните органи на новоучредената партия, алтернатива на ДПС. /БГНЕС