Росен Плевнелиев: Искаме границите да падат

Плевнелиев направи обръщение към евродепутатите в Страсбург.
Плевнелиев направи обръщение към евродепутатите в Страсбург. / БГНЕС

Като български президент казвам: ние искаме границите да падат, а не да се местят. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред Европейския парламент.

Във времена на предизвикателства европейските държави членки трябва да покажат характер и да защитават общата ни визия за Европейския проект. Европейският съюз трябва да се мобилизира, да взема трудни политически решения и да започне нови интеграционни проекти. За това призова държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение пред членовете на Европейския парламент в Страсбург.

„Не трябва да допускаме Европа да изпадне в морална криза – криза на липса на солидарност, криза на ценностите. Независимо дали става въпрос за миграцията или за санкциите срещу Русия – трябва да сме заедно и всеки да допринася, да разрешава, не да задълбочава проблемите. България се гордее с това, че винаги е част от европейското решение и действа решително и отговорно“, каза българският президент в реч по време на пленарната сесия на ЕП.

Държавният глава предупреди, че мирът и демокрацията днес са подложени на изпитания и вече не могат да приемани за даденост. „Нуждаем се от превенция – да бъдем активни, рано да откриваме и да разрешаваме кризите. Трябва да адаптираме инструментите си и да имаме фокус – да посочим една криза, да я разрешим и да бъдем горди, че сме го направили по европейски, по нашия собствен начин. Трябва да вземаме смели политически решения. Именно от това спешно се нуждае нашият съюз днес, когато ни е трудно. Трябва да овластим дипломацията – да преговаряме, а не да воюваме, защото употребата на оръжия е доказателство за липса на аргументи. Трябва да направим път на принципите, не на интересите. Да препотвърдим, а не да предоговаряме принципите на върховенството на закона, на човешките права и свободи, на териториалната цялост, на суверенитета и ненарушимостта на границите на всяка страна в Европа и в света“, заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си.

Президентът посочи пропагандните войни, кибератаките, хибридните войни и замразените конфликти като основни предизвикателства пред демократичния свят. „Националните граници и международните принципи са поставени под въпрос, а тероризмът е във възход. За да постигнем нов баланс в новия многополюсен свят, трябва да насърчаваме институционалните реформи, да решаваме конфликтите чрез дипломация и да спазваме стриктно демократичните принципи“, призова държавният глава.

Росен Плевнелиев апелира конфликтите днес да се решават в парламентите, а не на бойни полета. „Днес в Европа отново има война и тя се случва в Украйна. За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа“, напомни държавният глава и отново се обяви за спазване на суверенитета и териториалната цялост на държавите на континента. Държавният глава подчерта още, че премахването на визовия режим за украинските граждани е важна и спешна стъпка в подкрепа на Украйна.

България винаги е част от европейските решения на проблемите, действа по солидарен и отговорен начин, защитава границите на Европейския съюз професионално и ефективно, посочи още президентът пред членовете на ЕП. „Защитата на нашите граници и зачитането на човешките права и свободи не са в противоречие. Националистите и популистите ни карат да избираме между ценностите и сигурността си. Ние избираме и двете“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

В обръщението си държавният глава посочи България като пример за държава членка на ЕС, която се превърна от периферна в страна на предна линия по редица въпроси от международния и регионален дневен ред. „Нашите граници са границите на Европа, нашите съседи са съседите на Европа. Въпреки че трябва да направим труден избор, никога не сме мислили да жертваме европейската солидарност. Защото ние, българите, научихме, че не можеш да промениш географията, но само европейската интеграция може да превърне рисковете, произтичащи от географския фактор, във възможности“, каза президентът.

„Иска ми се да видя Балканите като първа линия на стабилност и просперитет, като първа линия на толерантност и мирно съвместно съществуване на различни религии и етнически общности. Като български президент казвам: ние искаме границите да падат, а не да се местят. Имаме балансирана и принципна външна политика, желаем да бъдем приятели с всички. Защото всеки може и трябва да допринесе за мира и стабилността. Тясното сътрудничество по въпросите на миграцията и противопоставянето на радикализацията, на насилствения екстремизъм и тероризъм са пример за това, че ЕС и Балканите са заедно“, подчерта Росен Плевнелиев.

„Аз съм горд проевропейски президент на проевропейска нация. Ние, българите, сме горди с това, че сме опора на стабилността и двигател на позитивната промяна в Югоизточна Европа. Наша обща цел е да защитим европейските ценности за мир, свобода, демокрация, човешки права, върховенството на закона и солидарността. Наша обща кауза е да продължим да пишем историята с нашия проект за Европа, обединена, просперираща и мирна“, обърна се още българският държавен глава към членовете на Европейския парламент в Страсбург. /БГНЕС