Борисов: ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания

Следващите месеци и години ще видим резултата.
Следващите месеци и години ще видим резултата. / БГНЕС

Следващите месеци и години ще видим резултата, сега трудно може да се прогнозира, но при всички случаи за мен това е лош ден за Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов в коментар на резултатите от референдума във Великобритания, предаде репортер на БГНЕС.

На въпрос дали лош ден за Европа означава разпад на ЕС, Борисов отговори, че това са много силни думи. „Аз уважавам избора на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен. И това, което ще е хубаво или лошо, ще е последствие за тях. И толкоз с коментара по тази тема. Оттук нататък ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания и поне аз считам, че правилното е щом така са избрали, да се оставят сами да решават съдбата си, ние да почваме да мислим за Европа без тях. И всякакви преговори за особени статути за такива неща, не трябва да се водят, защото това ще разбие съюза“, коментира Борисов.

На въпроса ако се получи ефектът на доминото, Борисов отговори: „Ще останем само България, Румъния и Гърция, ако се получи ефектът на доминото”.

Излизането на Великобритания ще се отрази за България при всички случаи, според премиера. „ЕС става по-слаб, а когато е по-слаб, виждате пазарите как реагираха, аз предупредих за това – лирата как пада. Така че последствията ще са за всички, но за да си понесем всички урока, трябва да се разсъждава от днес нататък каквото за всички страни извън ЕС, това и за Великобритания”, подчерта Борисов. /БГНЕС