Жената на Лукарски завъртя частен бизнес, ползвайки ресурса на Министерството на икономиката

Организатор на семинара е съпругата на министъра на икономиката.
Организатор на семинара е съпругата на министъра на икономиката. / БГНЕС

Двудневен семинар “Бизнес в САЩ – практически насоки за износ и навлизане на американския пазар” организира след две седмици съпругата на икономическия министър Божидар Лукарски – Ива Йорданова-Лукарски, предаде репортер на БГНЕС. Оказва се, че в реализирането на частната консултантска дейност на министершата са ангажирани и служители от ведомството на Божидар Лукарски. А самото събитие ще се проведе на територията на “София Тех Парк”, в което основен акционер е Министерството на икономиката.

“Българският пазар е малък. И всеки бизнес, който иска да има стабилни приходи и да расте бързо, е длъжен да гледа навън. Основен пазар за българските износители е Европейският съюз, но това далеч не е единствената възможност. Макар да е по-далеч, САЩ също предлага значителни възможности на родните предприемачи”. Това е само част от анонса за двудневния семинар, който “Следваща станция: България” ЕООД организира на 24 и 25 октомври 2016 г. в Лабораторен комплекс на “София Тех Парк”. Едноличен собственик на фирмата-организатор е съпругата Божидар Лукарски – Ива. Дружеството е регистрирано през август 2015 г. и по всичко изглежда предстоящото събитие е първи опит за навлизане в консултантския бизнес на министерската съпруга.

Ценоразпис за желаещите да участват.
Ценоразпис за желаещите да участват. / БГНЕС

Българските производители и търговци, които желаят да разберат как може да се докоснат до “американската мечта” или просто до американския пазар ще трябва и да платят такса за участие. За участие в лекциите през първия ден и за включване в търговското изложение на втория ден, таксата е 400 лв., без ДДС. Фирми, които са членки на КРИБ, ползват отстъпка и таксата е 320 лв., без ДДС. В цената влиза и обяд през първия ден. За едночасова индивидуална консултация “тет-а-тет” с лектор таксата е 1000 лв., без ДДС. Парите трябва да се преведат до 20 октомври по сметка на “Следваща станция: България” на Ива Йорданова-Лукарски.

Като основни лектори са анонсирани трима представители на частна американска компания, която е специализирана в консултации и юридически услуги.

Има и трима български лектори – двама от тях са представени като представители на Министерството на икономиката, а третият е самата съпруга на икономическия министър.

Сред лекторите са търговски представител и съветник на министъра.
Сред лекторите са търговски представител и съветник на министъра. / БГНЕС

Ръководителят на Търговската служба към българското посолство във Вашингтон Иво Константинов ще трябва да се прибере от САЩ, за да участва в семинара. От времето на съветник на министъра на икономиката ще трябва да отдели и Владимир Каролев, който също е вписан като лектор. Ангажирането на държавни служители в лицето на двамата представители на Министерството на икономиката в частен консултантски проект поставя най-малкото въпроса, защо подобен форум, при това безплатен, не бъде организиран от самото ведомство или от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Още повече, че сред стратегическите цели на ИАНМСП е подпомагане на ефективното външноикономическо сътрудничество, както и “подобряване на експортните позиции на малките и средните предприятия”. Един от възможните отговори, защо това не е направено от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, а се организира с търговска цел от жената на икономическия министър, може да се намери в обстоятелството, че Изпълнителната агенция е към Министерството на икономиката. А повод има, защото само преди месец на работно посещение в САЩ бе именно Божидар Лукарски. След срещите си зад Океана министърът на икономиката дори се похвали, че е обсъдил възможностите за доставка на български стоки за търговските обекти на най-голямата търговска верига в света “Уолмарт”. Вместо Лукарски да отчете и да представи възможностите за достъп на български стоки до американския пазар, изглежда това възнамерява да стори съпругата му, при това срещу съответната такса. Ива Йорданова-Лукарски е сред шестимата лектори на семинара.

Ива Йорданова-Лукарски.
Ива Йорданова-Лукарски. / БГНЕС

Тепърва Министерството на икономиката ще трябва да обясни дали намира за редно на територията на държавно дружество, на което министърът на икономиката е принципал, да се провежда събитие, което се организира от министершата. В последните месеци ръководеното от Божидар Лукарски Министерство на икономиката предприе редица рокади в управлението на дружеството “София Тех Парк”.

БГНЕС припомня, че освен като съветник в служебното правителство на Георги Близнашки, Йорданова-Лукарски се представя и като основател на Българо-американската бизнес асоциация. Преди две години Йорданова не успя да остане начело на Държавната агенция за българите в чужбина, където бе назначена от служебния премиер. Заради остра реакция на българи от чужбина, Йорданова бе принудена да се оттегли. /БГНЕС